Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... във Финландия има състезание по хвърляне на мобилни телефони?

Супер любопитни факти за прекрасната Финландия

14.09.2015г. / 12 42ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Скандинавските страни са пример за подреденост, законност, социална политика и нормалност за гражданите. Колкото и студени да ни се струват тези страни, в тях хората живеят доста по-човешки живот, отколкото можем да си представим.

Пример за такава подреденост е Финландия. И понеже тя е страна, която излиза от клишетата и рамките, в рубриката Знаете ли, че...? ще ви запознаем с факти за Финландия, които сме сигурни, че не знаете!

И така, Финландия всъщност не е част от Скандинавието, а от Феноскандия.

Във Финландия има повече сауни, отколкото автомобили.

Печалбите от слот машините във Финландия се даряват до стотинка за благотворителност.

Първа награда от шампионата за носене на съпруги на гръб във Финландия представлява теглото на съпругата, представено в литри бира.

На границата между Финландия и Швеция има голф игрище. Половината от него е на територията на едната държава, другата половина – на територията на другата държава. Разбира се, не се изисква паспорт за преминаване от едната в другата държава по време на игра.

Във Финландия 9 от 10 пластмасови бутилки и почти 100% от стъклените се рециклират.

Международните паспорти във Финландия, Швеция и Великобритания дават възможност за безвизово пътуване в най-много страни по света.

Между Швеция и Финландия има круизен кораб, чиято цел е да улеснява покупката на евтин алкохол.

Когато някой завърши докторска степен във Финландия получава почетно бомбе и сабя.

Свързани статии

Оперативното премахване на ноктите на котките е разрешено в повечето щати на САЩ за разлика от най-малко 22 страни от Европа, където това е абсолютно забранено, включително във Финландия, Германия, Швейцария, Австрия, както и Нова Зеландия и Япония.

През 2010 година Финландия беше първата държава, която направи достъпа до интернет конституционно право на всеки финландски гражданин.

Във Финландия се намира единственото стъклено иглу-хотел, в което можете да наблюдавате северното сияние, докато си лежите.

Хвърлянето на мобилни телефони във Финландия е официален спорт.

Коментирай