Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Великата китайска стена всъщност не се вижда от Космоса?

10 интересни факта за Великата китайска стена

16.11.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Великата китайска стена е едно от чудесата на света. Тя е част от световното културно наследство и една от гордостите на Китай.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкрием някои любопитни факти за Великата китайска стена.

Противно на твърденията на китайците, Великата китайска стена всъщност не се вижда от Космоса с просто око. Трябват ви специални помощни средства, за да я видите наистина.

Великата китайска стена често е наричана най-голямото гробище на света. Над 1 милион души са загинали по време на строежа й. Археолозите са открили стотици хиляди човешки останки под отделни части на стената.

По време на династията Цин, управлявала през 221-207 г. пр. н. е, чакълът и трамбованата пръст, използвана за изграждането на Великата китайска стена били слепвани с помощта на лепкаво оризово брашно, употребявано вместо цимент.

Последната и най-нова част от стената била построена от династията Мин. По това време били използвани вече тухли за градеж. В тези участъци стената е най-висока. С помощта на тухли са изградени и бойните кули, на които били разположени стражите, охраняващи царството.

Великата китайска стена е застрашена от ерозия. Северозападните части на стената се влошават доста бързо. Смята се, че засегнатите райони могат да се сринат в близките 20 години заради природните условия и дейността на човека.

Снимка: iStock

Според източниците, официалната дължина на стената е 8851,8 км. Всъщност, цялата дължина, включително разрушените участъци през хилядолетията, възлиза на невероятните 21 196,18 км. За сравнение обиколката на Екватора е 40 075 км.

По време на културната революция (1966-1976 г) много тухли от Великата китайска стена били отнети, за да бъдат използвани за изграждането на частни домове, ферми или водоеми. Ако това не се бе случило, стената щеше да е много по-добре запазена до днес.

Великата китайска стена на места е достатъчно широка, за да мине автомобил по нея.

Над 10 млн. души посещават Великата китайска стена всяка година. В това число влизат над 300 държавни глави, VIP личности от цял свят, от които първата такава персона е от Съветския съюз. Това е и най-оживената природна забележителност. Ако сте турист и искате да видите стената непокътната, вървете по утъпканите пътеки встрани от нея.

Една от най-известните легенди за Великата китайска стена разказва за жена, чийто съпруг починал по време на строежа на стената. Нейните сълзи били толкова силни и горчиви, че разяли частта на стената, под която се намирали останките на мъжа й. Така тя успяла да прибере костите му и да ги погребе.

Коментирай