Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... около 25% от жените преминават през тежка депресия?

Някои факти за жените

04.01.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че... жените, които приемат противозачатъчни хапчета са по-привлекателни? Това се дължи на факта, че по време на овулация те стават по-желани, заради някои деликатни промени на хормоните в телата им.

Така например, в този период се смята, че ухаят по-възбуждащо за мъжете. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че..?" споделяме някои любопитни факти за жените.

В почти всички страни в света, продължителността на живота на жените е по-голяма в сравнение с тази на мъжете.

Около 1600 жени умират всеки ден в резултат на усложнение при бременност или раждане. Почти 99% от тези смъртни случаи се срещат в развиващите се държави.

Вероятността една жена да роди момиченце, вместо момченце, се увеличава значително, ако бъдещата майка живее по-близо до екватора. Учените смятат, че постоянните слънчеви лъчи и изобилието от свежи и здравословни храни в тропическите райони, могат да благоприятстват зачеването на момиче.

Приблизително 25% от жените преживяват тежка депресия в някакъв момент от техния живот.

Първата страна, в която жените са имали право да гласуват е Нова Зеландия. Това се случва през 1893 година.

Знаете ли, че в модерната епоха, първата жена избрана да управлява държава е в Шри Ланка. Дамата се казвала Сиримаво Бандаранайке и през 1960 година е избрана за министър-председател на островната държава, а през 1970 година бива преизбрана.

Около 14 милиона подрастващи момичета забременяват всяка година, като над 90% от тези момичета живеят в развиващите се страни.

Според древна шумерска легенда, Вселената е създадена от жена – богинята Тиамат.

Свързани статии

Най-ранният записан женски лекар е Мерит Птах. Тя живяла в Древен Египет, около 2700 г. пр. н. е.

Знаете ли, че се смята, че първият роман в света „Сказание за Генджи“, е бил публикуван в Япония около 1000 сл. н. е. и негов автор е жена на име Мурасаки Шикибу.

Приблизително една пета от жените в целия свят са били обект на сексуално насилие преди да навършат 15-годишна възраст.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
д-р Георгиева ( преди 8 години )
Противозачатъчните лекарства действат като ПОТИСКАТ овулацията, така че това, което сте написали за тях, е пълна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар