Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... лешоядите помагат на хората в откриването на спукани тръби?

А известният пощенски гълъб Шер Ами получил военно отличие за храбра служба!

20.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Птиците са чудновати същества. Всички им завиждаме за способността им да летят. Човекът се опитва да полети от векове и най-накрая е успял да създаде летателни машини, но никога няма да можем да се насладим на свободния полет, който птиците владеят.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем интересни подробности за птиците и техния свят.

Най-старата птица се нарича Археоптерикс и е живяла преди около 150 милиона години. Тя е с размерите на гарван и има оперение и крила.

Щраусовото яйце трябва да се вари 2 часа, за да стане твърдо сварено и годно за консумация.

Снимка: iStock

Яйцата на кралския албатрос се нуждаят от 79 дни, за да се излюпят.

Колибрито е най-малката птица на света. Неговите яйца, разбира се, са най-малките сред всички птичи яйца.

Яйцето на вече изчезналата птица слон, живяла някога на остров Мадагаскар, тежало средно около 12 кг и половина.

Снимка: iStock

Някои птици се излюпват готови да се впуснат в живота на дивата природа като пиленцата на кокошките, щраусите, патиците, чайките. Те са готови за движение и самостоятелно справяне с живота, докато пиленцата на совата, бухала, орела, кълвача и най-малките пойни птици се нуждаят от дълготрайни грижи от страна на родителите, докато станат готови да се справят сами.

Нормалната телесна температура на повечето птици е с около 7-8 градуса по-висока от човешката. Тъй като птиците нямат потни жлези, част от въздуха, който използват е необходим за охлаждане по време на движение.

Сърцето на птиците бие с около 400 удара в минута в спокойно състояние и с до 1000 удара в минута по време на полет и активна дейност.

Единствената безкрила птица е кивито. То живее в Нова Зеландия. Пингвините не могат да летят, но все пак имат крила, които използват за плуване и равновесие при ходене.

Мигриращите птици използват специална техника по време на дълги преходи. Те неслучайно образуват V-образна формация, докато летят. По този начин всяка птица използва въздушната струя на стоящата пред нея, за да пести енергия.

Соколите могат да сграбчат жертвата си в полет с до 200км/ч.

Пингвинът, щраусът, емуто, казуарът, птицата додо са птици, които не могат да летят. За съжаление, додо е изчезнал вид. Последно е видян през 17 век.

Снимка: Wikipedia

Пощенският гълъб Шер Ами служил през Първата световна война. Той изгубил едното си око и единия си крак, докато пренасял важно съобщение. За своите заслуги Шер Ами бил награден с медал за храброст. В последствие изгубеният му крак бил заменен с дървена протеза.

Колибритата трябва да се хранят на всеки 10 минути и то да погълнат 2 пъти повече от собственото си тегло под формата на нектар. В противен случай ще умрат.

Въпреки че птиците не са отровни, съществува една такава. Тя живее в Папуа, Нова Гвинея. Отровата й се намира върху перата и кожата.

Американският лешояд помага на човека, откривайки спукани водни тръби или тръби, пренасящи гориво, пише peteducation.com.

Коментирай