Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Джак Никълсън е с най-много номинации за „Оскар“?

Американският актьор е бил номиниран цели 12 пъти

27.02.2016г. / 07 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаете ли, че статуетката „Оскар“ тежи приблизително 3,8 килограма и е с размери от около 34 сантиметра, а също така е покрита с 24-каратово злато? Дни преди поредната бляскава церемония по връчването на 88-ите награди на Американската филмова академия, в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои интересни факти за „Оскарите“.

През последните 14 години Dolby Theater в Лос Анджелис е домакин на наградите на Академията, като залата е с капацитет 3400 души. За да стигнат до нея, всички тези гости ще трябва да минат по червения килим.

Легендарният певец Боб Хоуп държи рекорда за домакин на наградите на Академията. Той е бил водещ цели 19 пъти в периода между 1940 и 1978 г.

Уолт Дисни е печелил повече Оскари от всеки друг. Той е бил номиниран 64 пъти и е печелил статуетката 26 пъти.

Първите награди на Академията са били представени през 1929 година на частна вечеря за около 270 души. За първи път церемонията е излъчена по телевизията през 1953 година. В наши дни тя се гледа в повече от 200 страни.

Питър Финч и Хийт Леджър са единствените актьори, които получават „Оскар“ посмъртно.

Мерил Стрийп е била номинирана цели 19 пъти. Актрисата е носител на „Оскар“ три пъти.

Катрин Хепбърн печели рекордните четири награди „Оскар“ – всичките за най-добра актриса.

Джак Никълсън е с най-много номинации за „Оскар“ сред мъжете актьори – цели 12.

Най-младият носител на награда „Оскар“ е Тейтъм О'Нийл. Тя е само на 10-годишна възраст, когато печели златната статуетка за най-добра поддържаща актриса във филма „Paper Moon“ (1973).

На 82-годишна възраст, Кристофър Плъмър стана най-възрастният носител на наградата „Оскар“. Наградата му бе връчена за най-добра поддържаща роля в „Beginners“ (2010).

След като спечели „Оскар“ за най-добра актриса за играта си в „Кабаре“ (1972), Лайза Минели става (и все още е) единствената носителка, чиито двама родители също са печелили „Оскар“. Нейната майка, Джуди Гарланд, получава почетната награда през 1939 година, а баща ѝ, Винсънт Минели, печели статуетка за най-добър режисьор на лентата „Джиджи“ (1958).

„Ben-Hur“ (1959), „Titanic“ (1997), и „The Lord of the Rings: The Return of the King“ (2003) са най-успешните филми в историята на „Оскар“, като всеки един от тях е печелил по 11 златни статуетки.

Свързани статии

Легендарният Алфред Хичкок е номиниран пет пъти за най-добър режисьор, но никога не успява да получи „Оскар“.

От 1929 година насам са били раздадени 2947 статуетки.

Поради недостиг на метал по време на Втората световна война, статуетките са били правени от гипс, който след това е бил боядисван.

Снимки: Reuters

Коментирай