Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... първите динозавърски яйца са открити в пустинята Гоби?

Това се случило през 1923 година

13.03.2016г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че думата „сахара“ на арабски означава пустиня? Но не тази пустиня е най-голяма в Света. Сахара е най-голямата пясъчна пустиня, а първото място се пада на Антарктида, най-голямата ледена такава.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за пустините.

Втората по големина пясъчна пустиня в света е Атакама и тя се намира в Южна Америка.

Днес в Атакама живеят около 1 милион души. Жителите на пустинята успяват да извлекат достатъчно вода от водоносните земни слоеве и потоците от снеготопене. Благодарение на тези води могат да отглеждат посеви, както и животни от семейството на камилите – лами и алпака.

Снеговалеж в пустинята Сахара е регистриран през 1979 година.

В някои части на пустинята Атакама никога не е валяло дъжд. Те са смятани за най-сухите места на планетата Земя.

Знаете ли, че пустинята Деще Лут, която се намира в Иран, е най-горещото място на планетата? Там е измерена най-високата температура от 70,7 градуса.

Знаете ли, че само около 15% от пустинята Сахара е покрита с пясък?

Долината на смъртта, част от пустинята Мохаве, е получила името си, защото е най-ниското, най-сухото и най-горещото място в Северна Америка.

Бръмбарът скарабей е съществена част от живота в пустинята Сахара. Вероятно мислите, че след като е насекомо, може лесно да се приспособи в тези условия на живот. Но скарабеят оцелява по специфичен начин, заравяйки се в животински изпражнения.

Знаете ли, че през 1923 година на експедиция организирана от American Museum of Natural History, в пустинята Гоби са били открити първите динозавърски яйца?

Пустините заемат около една пета от сушата на Света.

Има много различни видове животни, които живеят в пустините. Повечето от тези животни са нощни, което означава, че те спят през деня, когато температурата е най-висока и са активни през нощта, когато в пустините температурите стават значително по-ниски.

Сред животните, които могат да оцелеят в пустините са змии, костенурки, хиени, гризачи.

Свързани статии

Европа е единственият континент, на който няма пустиня.

Калахари е най-южната пустиня в Африка. Тя е 6-та по големина пустиня на Земята и втора по големина в Африка, след Сахара.

Единствената река, която тече през пустинята Калахари е река Окаванго.

Снимки: istock

 

Коментирай