Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... най-продаваният албум на Майкъл Джексън е „Трилър“?

Костюмите за клипа „Thriller“ идват от Армията на спасението

29.08.2019г. / 09 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Годината е 1958, датата 29 август, а мястото Гери, Индиана, САЩ. Ражда се Краля на попа Майкъл Джексън. Той е седмото от общо девет деца. През 1964 година се присъединява към групата на своите братя и сформират „The Jackson 5“. Когато е на 11 години, Майкъл вече е звезда, а на 20-годишна възраст започва солова кариера. В рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за певеца.

Знаете ли, че... баща му Джоузеф Джексън е бивш боксьор?

Известната танцова стъпка на Майкъл лунна походка, за първи път е демонстрирана от танцьора по степ Бил Бейли, а след това Майкъл я усъвършенства и става негова запазена марка.

„Thriller“ е вторият най-продаван албум на всички времена. От него са продадени над 60 милиона копия. Другите негови най-продавани записи са „Bad“ и „Dangerous“.

Костюмите за клипа „Thriller“ идват от Армията на спасението.

„Thriller“ се задържа 122 седмици на върха на Billboard 200.

Джексън е бил близък приятел с актьора Маколи Кълкин, който дори се появява в клипа му към песента „Black Or White“. Маколи е и кръстник на децата му.

Песента „Billie Jean“ е базирана на истинска история.

През 1984 година Майкъл Джексън печели 8 награди „Грами“, което го прави изпълнителя с най-много спечелени награди в рамките на една година.

Любимата храна на Майкъл била мексиканската.

На алеята на славата в Холивуд могат да бъдат видени две звезди на Майкъл Джексън. Едната е на Jackson 5, а другата е само с неговото име.

През 1994 година се жени за Лиса Мари Пресли, дъщерята на Елвис Пресли. Две години по-късно слагат край на брака си.

Лунната походка бива показана за първи път от Майкъл във филма „Лунен пътешественик“.

Въпреки че Майкъл е бил диагностициран с витилиго, широко се спекулира, че белият цвят на кожата му се дължи на избелване.

Джексън и някои от братята и сестрите му са споделяли, че са били физически и психически малтретирани от баща им. През 2003 година Джоузеф Джаксън категорично отхвърли твърденията, че ги е малтретирал.

Според специалисти тежкото детство е довело до появата на допълнителни здравословни проблеми по-късно в живота на Майкъл, за които се е налагало да взима и силни болкоуспокояващи.

Майкъл Джексън и Фреди Меркюри са имали идея да направят общ албум, но проектът така и не се осъществява.

Към Майкъл Джексън са били повдигнати седем обвинения за сексуално насилие над деца и две обвинения за даване на упойващо средство за извършване на сексуално малтретиране на деца.

През 1978 г. Джаксън играе ролята на Плашилото във филма „The Wiz“.

Майкъл има три деца – Принс Майкъл-младши и Парис-Майкъл Катрин, които са от краткия му брак с медицинската сестра Деби и Бланкет, за който се твърди, че е от сурогатна майка. Според някои източници Майкъл е признал, че той не е биологичен баща на децата си.

През 1979 година по време на изпълняването на сложен танцов елемент Майкъл чупи носа си. Тъй като първата пластична операция се оказва неуспешна, налага се да бъдат направени още няколко.

През 1988 година излиза от печат автобиографията му „Moon Walk“. В нея певецът разказва за своето трудно детство, началото на кариерата си, пластичните операции.

Свързани статии

Майкъл Джексън е имал над 10 пластични операции, макар самият той да признава само за 3 - две на носа и една на брадичката.

В началото на 1980 година Майкъл значително понижава теглото си. Следвал е много строг режим на хранене, за да има така мечтаната от него фигура на танцьор. Според някои източници е страдал от анорексия.

Майкъл Джексън умира на 25 юни 2009 година, като според направената аутопсия, той е починал в следствие на силни сънотворни вещества.

Снимки: Reuters

Коментирай