Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Хелоуин е най-комерсиалният празник след Коледа?

В САЩ за всеки празник биват харчени около 2 милиарда долара

31.10.2021г. / 06 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Днес празнуваме най-зловещия празник – Хелоуин. Въпреки че много хора го отричат, тъй като е част от западната традиция, този есенен празник добавя повече цвят и настроение в ежедневието ни. Смята се, че произхожда от келтски фестивал на реколтата, който имал езически корени.

Според други източници Хелоуин възниква самостоятелно като традиция. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за празника. А вие не забравяйте на 31 октомври да се подготвите с бонбони и лакомства за малките костюмирани гости, които ще се отбият в дома ви.

Освен вещиците с метли, совата също е популярен образ свързан с Хелоуин. В средновековна Европа се е смятало, че совите са вещици. Хората вярвали, че ако чуеш сова, някой скоро ще умре.

Котките също са част от така наречения хелоуински фолклор и декор. С тях се свързва древният келтски фестивал Samhain, който е предшественик на Хелоуин. Този фестивал е бил доста зловещ, тъй като на него котките били изгаряни.

Цветовете, които правят празника разпознаваем са черното и оранжевото. Оранжевите багри са символ на силата и издръжливостта, черното символизира смъртта.

В САЩ за всеки Хелоуин биват харчени около 2 млрд. долара.

Според някои легенди родното място на този зловещ есенен празник е Ирландия.

Красивите хелоуински фенери имат своята предистория. Правили са ги в Ирландия, като поставяли свещи в издълбани репи, за да пазят от духове и призраци на празника Samhain.

Свързани статии

В САЩ идеята за Хелоуин е пренесена от имигранти от Ирландия.

Знаете ли, че Хелоуин е най-комерсиалният празник след Коледа?

Чували сме за какви ли не фобии. Оказва се, че има хора, които изпитват страх от този забавен празник. Състоянието се нарича самхайнофобия.

Снимка: istock

Коментирай