Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Хилъри Клинтън има награда „Грами“?

Като дете мечтаела да стане космонавт

18.11.2016г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Хилъри Клинтън. Снимка: Reuters

Хилъри Клинтън. Снимка: Reuters

Адвокат, бивш сенатор, бивша първа дама и бивш кандидат за президент на САЩ на Демократическата партия. Хилъри Клинтън е един от основните политически играчи зад океана от началото на 20-ти век. Тя е пример за успешен политик и силна жена, а днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за нея.

Хилъри Даян Родъм Клинтън е роена на 26.10. 1947 година в Парк Ридж, зодия Скорпион.

Като дете Хилъри мечтаела да стане играч на бейзбол, журналист и космонавт.

Омъжва се за Бил Клинтън през 1975 година. Пет години по-късно се ражда дъщеря им Челси, а през 2014 година се роди и първата им внучка Шарлот Клинтън Мезвински.

Бившата първа дама на САЩ издава книга през 2014 „Hard Choices“, която постига голям успех.

Знаете ли, че Хилъри Клинтън много обича люти чушки? Говори се, че слага лют сос на всички ястия, включително и на салатите.

През 1996 година печели престижната награда „Грами“ в категорията най-добър говорещ албум, заради записа ѝ на аудиокнигата „Цяло село трябва, за да се отгледа едно дете“.

Досега тя е била 19 пъти на корицата на списание Time, повече от всяка друга жена политик в САЩ.

В дните на електронната комуникация американските тайни служби започнали да използват кодови имена за президентите на САЩ, първите дами, други видни хора и значими места. Според протокола, думите използвани за името трябва да бъдат лесни за произнасяне, разбиране и чуване. Кодовото име на Хилъри Клинтън било „Evergreen“.

Семейство Клинтън кръщават дъщеря си Челси Виктория Клинтън, след като биват вдъхновени от песента на Джони Мичъл „Chelsea Morning“.

Любима книга на Хилъри е „Братя Карамазови“ на Фьодор Достоевски – руски философски роман от 19-ти век, който засяга големите въпроси на морала, вярата, свободната воля.

Госпожа Клинтън е първата жена, избрана за член на Сената на Ню Йорк.

По време на първата си година в колежа бива избрана за президент на Wellesley Young Republicans Club.

Двамата със съпруга ѝ посещават различни църкви. Тя методистката, а Бил баптистката.

След като завършва колежа, за известно време работи в завод за преработка на риба.

Свързани статии

Знаете ли, че когато на 13-годишна възраст, Хилъри пише писмо до НАСА с желанието си да стане астронавт, оттам ѝ връщат отказ, обяснявайки й, че не приемат момичета в тяхната програма за астронавти.

Хилъри и Бил се срещат през 1970 година в правната библиотека на Йейл. Според слухове Бил я гледал настоятелно, но тя първа му се представила.

Хилъри е обявена за един от 100-те най-влиятелни адвокати в САЩ за периода 1988 – 1991 г.

Снимки: Reuters

Коментирай