Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Пабло Ескобар е печелил около 420 милиона долара на седмица?

През 1982 година е избран за заместник-депутат

04.12.2016г. / 11 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Той ще остане в историята като най-прочутият наркобарон, но и влиятелен човек на 20-ти век. Пабло Ескобар, момчето от бедно семейство с големи планове да промени живота си, дори да стане президент на Колумбия, успява да постигне голяма част от мечтите си.

Още като тийнейджър започва да краде надгробни плочи и да ги продава на контрабандисти. Но амбициите му са много по-големи и той открива, че кокаинът може да му осигури мечтания живот.

Не става президент, но през 1982 г. е избран за заместник-депутат в Камарата на представителите на Конгреса на Колумбия като член на Колумбийската либерална партия. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факта за него.

Ескобар започва да търгува с кокаин през 1975 година и за много кратко време става известен в тези среди.

Пабло е на 24, когато започва да се среща с 13-годишната Мария Виктория. Сключват брак през 1976 година и въпреки безброй многото му изневери Мария никога не го изоставя и му ражда син и дъщеря.

В най-силните си години Пабло е печелил около 420 милиона долара на седмица.

Знаете ли, че през 1989 година той е седмият най-богат човек в света?

На месец Ескобар е плащал около 2500 долара за гумени ластици, които служели за пристягане на пачките от банкноти.

Около 10% от парите, които били складирани, са били унищожени от плъхове.

Голяма част от кокаина изнесен за САЩ е бил поставян в колесниците на самолетите.

Търсенето на кокаин се повишило драстично през 1980 година. Говори се, че тогава дори е бил пиков период. Картелът на Ескобар по това време е изнасял около 15 тона кокаин на ден за САЩ или приблизително колкото теглото на два африкански слона.

Въпреки „мръсния“ си бизнес Пабло Ескобар е бил много уважаван от бедното население на Колумбия. Не е пестял пари за болници, църкви, дори има няколко жилищни квартала, за чието построяване е дал средства. Дори получил прякора Робин Худ на бедните.

Знаете ли, че Пабло Ескобар е виновен за смъртта на около 4000 души? Това включва 200 съдии и над 1000 полицейски служители, журналисти и представители на правителството.

Близо до малкия северозападен колумбийски град Пуерто Триунфо, Ескобар купува около 20 кв. км, където има голяма красива вила, зоопарк, езеро и всякакви други луксозни атракции за семейството му.

По времето когато Ескобар започва да се укрива от властите, дъщеря му се разболява от пневмония. За да стопли скривалището, Ескобар запалва огън с банкноти на стойност 2 милиона долара.

Неговият най-голям страх е бил екстрадицията. Казвал, че предпочита да е в гроб в Колумбия, отколкото в затвор в САЩ.

Страхът му бил толкова голям, че той се опитва да промени закона за екстрадицията на Колумбия, като похарчва за това около 10 млрд. Долара. План, който в крайна сметка не успява.

Свързани статии

В опит да се помири с колумбийското правителство и да избегне екстрадиране в САЩ, Ескобар си построява луксозен затвор, в който лежи. Затворът е бил известен като „La Catedral“.

По времето, когато е в затвора той продължава да развива престъпната си мрежа. Тогава властите решават да го преместят в друг затвор, но Пабло разбира за това и успява да избяга.

На 44-годишна възраст по време на престрелка с полицията Пабло Ескобар е убит. Някои от полицаите дори се снимали с трупа на кокаиновия бос.

Снимка: Reuters

Коментирай