Знаете ли, че...?

Мачу Пикчу – едно от чудесата на света

През 1983 година, Мачу Пикчу е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство

08.01.2017г. / 10 31ч.
Михаела Лазарова
Мачу Пикчу. Снимка: Reuters

Мачу Пикчу. Снимка: Reuters

Наричат го старото индианско селище в сърцето на Андите. Красиво, величествено, мечтана дестинация за много туристи. Мачу Пикчу – едно омагьосано място, в което докато се разхождаш, виждаш пред себе си история отпреди векове. Какво не знаем за него?

То е разположено в източната част на перуанските Анди или там, където река Урубамба се влива в басейна на Амазонка. Построено е през 15 век от инките в чест на техния владетел Пачакути.

Мачу Пикчу е един от най-важните исторически латиноамерикански обекти и обхваща площ от 32,500 хектара. Целият исторически комплекс, който включва дворци и храмове се намира на 2 430 м надморска височина.

Като цяло климатът през деня е топъл и влажен, а през нощта е хладно. Температурите варират между 11 и 27 градуса по Целзий В периода ноември и март има повече дъждове.

Мачу Пикчу е едно от новите седем чудеса на света.

Градът е построен с така наречената техника „дялан камък.“ Камъните са оформени така, че да си паснат без да се добавя хоросан. Забележително е, че дори игла трудно би могла да премине между два камъка.

На езика на индианците кечуа, „Мачу Пикчу“ означава „старият връх“ или „стара планина“.

Много от камъните, които са използвани за построяването на този древен град, тежат повече от 50 тона.

Цитаделата на Мачу Пикчу се смята за основна туристическа атракция в Перу и една от най-посещаваните в света. Мачу Пикчу е известен също като изгубеният град на инките. Градът все още крие много загадки.

Този исторически паметник е под сериозна заплаха не само заради хилядите туристи, които го посещават, но и заради климатичните промени, както и заради природните бедствия като земетресенията.

През 1911 година американецът Хирам Бингъм прави едно от най-важните открития в историята, откривайки стар град, който нарича Мачу Пикчу.

Свързани статии

Следващи експедиции на учени доказват, че това място е било построено и обитавано от инките.

Според някои изчисления в това високопланинско селище са живели поне 10 000 души.

Археологически проучвания показват, че хората там са се занимавали със земеделие още от 760 г. пр. н. е.

През 1983 година Мачу Пикчу е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Снимка: Reuters

Коментирай