Знаете ли, че...?

Боробудур – любимото място на Ричард Гиър

Светилището на Индонезия

09.02.2017г. / 12 23ч.
Михаела Лазарова
Ричард Гиър. Снимка: Reuters

Ричард Гиър. Снимка: Reuters

В сърцето на красивата Индонезия се намира остров Ява. Това е най-гъсто населеният остров. На него живеят около 132 млн. души. Но той е специален с нещо друго – храмът Боробудур.

Преди векове придворни астролози е трябвало да открият къде мъжкото слънце прониква в женската земя във всяко място в кралството. Накрая, след много изчисления и проучвания, намират най-плодородната част – хълм във формата на купол.

В продължение на около 80 години, хиляди работници подреждат тежки дялани камъни (без хоросан). Формата на това светилище е силно повлияна от будизма. Могат да бъдат видени не една и две статуи на Буда изработени от камък и бронз.

Място, което е любимо и на холивудския актьор Ричард Гиър.

Завършването на строежа на Боробудур става през 830 година. И до днес в храмът на многото Буди, както още е наричан, се извършват религиозни поклонения.

На трите най-високи платформи на храма има 72 светилища и каменни кули във формата на циферблат, а върху всяка една от тях има по един каменен Буда.

През 1006 година Боробудур е почти разрушен, след като изригва вулканът Мерапи.

През 1814 година това свещено място бива открито от Томас Рафълс, който е британски губернатор по това време. Започват първите реставрации, които биват продължени от холандеца Теодор ван Ерп.

Смята се, че като архитектура, Боробудур е една от най-сложните постройки в света. Паметникът се състои от девет подредени платформи, шест квадратни и три кръгови, с централен купол.

За построяването му са използвани около 55 000 кубически метра камъни.

Свързани статии

Повечето храмове са били построени върху плоска повърхност, докато Боробудур е построен върху хълм, разположен на 265 м над морското равнище.

Боробудур е построен по време на управлението на династията Sailendra.

Най-големият проект за възстановяване на светилището е бил осъществен между 1975 г. и 1982 г. от индонезийското правителство и ЮНЕСКО, след което паметникът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Всяка година около 2,5 млн. туристи посещават храма.

Коментирай
Здраве и красота