Знаете ли, че...?

Знаете ли, че в Матера е заснет филмът „Страстите Христови“?

Невероятна гледка, спираща дъха

07.04.2017г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Матера. Снимка: Reuters

Матера. Снимка: Reuters

Италия е забележителна със своята кухня, гостоприемство и уникална архитектура. Днес ще ви отведем на едно нетипично място, което от 1993 година насам става все по-посещавано от туристи – град Матера. Разположен на 401 м надморска височина, избран за Европейска столица на културата за 2019 година заедно с Пловдив.

Матера е известен със своите камъни, известни като „саси“. Те са първата забележителност в Южна Италия, защитени от ЮНЕСКО през 1993 година.

Матера е една добре свързана градска система, намираща се на хълм, който разкрива невероятен пейзаж.

Каменните жилища, църкви, улици и камбанарии, кладенци... Картина, която спира дъха.

Посетите ли Матера, ще се храните и спите в пещери, ще посетите древните квартали с така известните „саси“, които днес са трансформирани в стилни хотели.

Знаете ли, че през миналия век Матера е била срам за Италия?

Това е бил градът на бедните, хората болни от малария и е имало висок процент на детска смъртност. Хората са живели в пещерите с електричество и канализация. Това се случва през 1950 година. След това голяма част от населението бива преместено в нови домове.

Днес Матера е една от най-забележителните туристически дестинации на ботуша.

Освен сивите каменни фасади на сградите, това, което прави толкова забележителен града са многото църкви, които са изсечени в стръмните скалисти склонове. Те са построени от монаси, които са намирали там убежище от гонения. Датират от Средновековието и някои от тях са със запазени стенописи.

Свързани статии

Тук туристите могат да посетят и древни места за поклонения.

Освен Петра (древен град в днешна Йордания), Матера е най-старото селище в историята, което е било и най-дълго населено.

Знаете ли, че точно в Матера е бил заснет филмът „Страстите Христови?“

Ако сте решили да посетите Матера, обуйте удобни обувки, защото тук ще изкачвате много стъпала. В галерията ни може да видите повече от Матера.

Коментирай