Знаете ли, че...?

Занзибар – рай в Индийския океан

Едно от най-красивите места в Африка

15.06.2017г. / 09 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Неговите брегове са галени от водите на Индийския океан. Пясъците му са бели, а тюркоазените води се сливат с кристалносиньото небе. Вземете картата на света и намерете на нея Занзибар – автономен регион в Танзания. Невероятно красиво място, което си заслужава да посетите, но преди това вижте няколко любопитни факти за него.

На този малък остров край източното крайбрежие на Африка доминира търговията между Африка, Индия и Близкия изток.

Поради близостта си до Екватора, Занзибар е топъл през цялата година. Като цяло климатът е непрекъснато умерен тропически и топъл с минимални температурни разлики от 24 до около 30 градуса C и разбира се с два дъждовни сезона. Валежите рядко са дълги по продължителност.

Знаете ли, че Занзибар е известен като острова на подправките? Тук се търгува много с канела, индийско орехче и черен пипер.

Занзибар е архипелаг, което означава, че не е един остров, а се състои от много различни острови. Двата по-големи острова са Унгуя и Пемба. Тук за туристите се предлагат невероятни възможности за гмуркане, а плажовете са едни от най-добрите.

Знаете ли, че Фреди Меркюри е родом от Занзибар? Неговото истинско име е Фарук Булсара.

Занзибар е първата държава в Африка, която въвежда цветна телевизия. Това се случва през 1974 година, докато първите телевизионни услуги в континенталната част на Танзания не са въведени до 1994 г. поради опозицията на президента на страната.

Според исторически данни Занзибар е бил обитаван преди около 2000 години от народите от Банту. Още оттогава това е било стратегическо място за търговия, посещавано през вековете от персите, арабите и европейците, по-специално португалците и британците.

Едно от най-известните събития е Международният филмов фестивал в Занзибар. Смята се, че това е най-голямото културно събитие в Източна Африка.

Свързани статии

Древният град Стоун Таун е обявен за обект на културното наследство от ЮНЕСКО през 2000 година. Очарователно място, което прилича на лабиринт, затова внимавайте да не се изгубите в него.

Неговата архитектура датира най-вече от XIX век, представлява уникална смесица от местната култура суахили и елементи от мавританската, арабската, персийската, индийската и европейската култура.

Коментирай