Знаете ли, че...?

Любопитни факти за Рила – „водната планина“

Знаете ли всичко за най-високата планина у нас

25.06.2019г. / 17 53ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Рила е една от най-красивите планини в България. Нейната природа и естествена хубост не спира да привлича и приютява хиляди туристи и планинари всяка година. Веднъж стъпил в Рила, човек иска да се връща отново и отново.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем някои любопитни факти за най-високата планина у нас.

Рила планина е нашият първенец сред планинските масиви. Най-високият ѝ връх Мусала се издига на 2925 метра.

Рила е първа на Балканския полуостров и пета в Европа по височина. Пред нея се нарежда например вулканът Етна със своите 3340 метра.

Първото име на Рила е дадено от траките. Те са я кръстили Доункас, което на техния език означава „планина с много вода“. По-късно славяните я наричат Роула, което на техния език означава същото – „водната планина“, с което смисълът на наименованието се запазва и до днес. Изменено е само произношението на името.

Любопитни факти за могъщия Пирин

В действителност, Рила е дом на невероятно много езера, реки, поточета и извори. Под влиянието на ледниковите периоди по високите части на Рила са се образували множество езера, съществуващи до днес. По-голямата част от тях са постоянни, а около 35 са временни. Характерни са с малките си размери. Обикновено заемат дъната на циркусите и терасите, образувани от ледници в миналото. Повечето езера са разположени на височина между 2000 и 2600 метра.


Седемте рилски езера.

Най-високото езеро в Рила е Леденото езеро на височина 2709 метра.

На връх Мусала е измерена най-ниската температура в България (-31,2 °С), случвала се някога на територията на страната.

Площта на Рила е 2396 квадратни километра.

В Източна Рила се извисяват 11-те най-високи върха на планината. Начело е Мусала, следван от Малка Мусала (2902 м), Иречек (2852 м).

На връх Мусала се намира най-високо разположената метеорологична станция за цяла Югоизточна Европа. Построена е през 1932 година.

Скакавишкото езеро.

5 интересни факта за Черно море

Най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров се намира в Средна Рила. Това е Смрадливото езеро, разпростиращо се на невероятните 212 декара площ.

В Рила се намира най-високо разположеният язовир на Балканския полуостров – язовир Калин. Намира се на 2394 метра и снабдява редица високопланински електроцентрали.

Рилският манастир от птичи поглед.

Свързани статии

Рила е известна с множеството си минерални извори. Тя е първенец и по този параграф, тъй като на нейна територия (в Сапарева баня) се намира единственият гейзер на Балканите. Неговата топлина достига 101,4 градуса по Целзий.

Рила е дом на много животински видове, 24 от които са вписани в Световната Червена книга за защитените видове.

В Рила се намират 5 резервата – Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър, Скакавица и Риломанастирска гора.

Най-високият водопад в Рила е Скакавишкият водопад. Разположен е на река Скакавица и се намира на 1750 метра височина. Височината, от която пада водата му е 70 метра.

И разбира се, една от емблемите на Рила и на нашата страна изобщо – Рилският манастир, също се намира в красивата планина. Построен е през 10 век. През 18 век светата обител става жертва на огромен пожар, който почти унищожава манастира. Съграден е отново през 1784 година.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай