Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... наричат Тайланд „Страна на усмивките“?

Едно вълшебно място

01.08.2017г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Тайланд е една от най-уникалните държави. През вековете е получавала разни имена. Това е домът на най-голямата златна статуя на Буда в света, най-голямата ферма за крокодили, най-големият ресторант, най-дългият висящ мост. Приблизително 94,6% от населението следват будизма като религия. Тайланд е дом на най-малкия прилеп в света, както и на най-голямата акула – китовата.

Вижте още любопитни факти за страната.

Знаете ли, че Тайланд е единствената страна от Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейска държава? Всъщност, на тайландски език, името на страната е Prathet Thai, което означава свободна земя.

Преди повече от сто години, почти цял северен Тайланд е бил покрит с дървета с твърда дървесина. Днес около една четвърт от тази гора я няма. Само Сингапур е загубил повече дървета. Поради това сечта на дървета е напълно забранена в Тайланд.

Знаете ли, че една десета от цялото население на Тайланд живее в Банкок? Това е столицата на тази велика нация и разбира се най-големият град. Тайланд обича своя крал и показва голямо уважение към монархията. Известният холивудски филм „Кралят и аз“ никога не се прожектира в тайландските кина, тъй като се счита за уронващ името на краля.

Всяка година около 6 000 000 туристи посещават Тайланд. Тук ще срещнете повече усмихнати хора, отколкото навсякъде другаде. Всъщност, понякога наричат Тайланд „страна на усмивките“, защото хората винаги са готови да ви отговорят с усмивка. Това е миролюбива култура, стремяща се към хармония, а не към конфликт.

Знаете ли, че в Тайланд има около 35 000 храма? Това наистина е земя на храмове. Посещението им изисква скромно облекло, което означава, че няма къси панталони, потници и т. н.

Показването на уважение към главата на друг човек е задължително в Тайланд. Главата се смята за най-важната част от тялото, така че тайландската култура забранява докосването ѝ (дори и на дете). Ако срещнете някого, който е по-възрастен или по-важен от вас, най-добре е да сведете главата си, за да покажете уважение.

Тайланд е дом на много, много животни. Около една десета от всички животински видове на планетата се срещат там, а в страната има повече видове птици от Европа и Америка взети заедно.

Знаете ли, че националното цвете на Тайланд е орхидея? Ако обичате екзотични цветя, ще бъдете доволни, че 1500 вида орхидеи могат да бъдат открити диворастящи в тайландската гора. Тайланд е един от най-големите износители на орхидеи в света.

Много туристи свързват слоновете с Тайланд. Преди повече от сто години е имало около 100 000 слона, като около една пета от тях са били диви. Днес повечето са опитомени.

Тайланд има много знамена. Ако ви предстои пътуване и сте наблюдателни, ще забележите, че националното знаме на Тайланд се издига в 8:00 часа всяка сутрин и се спуска към 18:00 часа. Има и много други знамена, наречени „кралски знамена“, които се развяват заедно с националното знаме, за да почетат монархията.

Свързани статии

Тайланд е бил известен като Сиам и е страната, от която произхождат сиамските котки. Въпреки че първоначално е имало 23 вида сиамски котки, сега има само шест. Даването на двойка сиамски котки на булка в сватбения ѝ ден, се счита за добър късмет.

Тайланд се състои от приблизително 1430 острова. Много от островите са станали популярни със заснемането си в холивудски филми.

Всяка година в Тайланд се провежда фестивал на маймуните пред Pra Prang Sam Yot, провинция Lopburi. Местните жители го възприемат като начин да благодарят на маймуните.

Коментирай