Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Някои любопитни факти за най-големия орган в човешкото тяло

27.04.2018г. / 07 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя е най-големият орган в човешкото тяло, а това дали има свеж вид или изглежда вяла, зависи от редица фактори, като начин на хранене, прием на медикаменти, хормонални промени и други.

Кожата – толкова сме свикнали с нея, че понякога забравяме да я разгледаме детайлно и да помислим какво се опитва да ни „каже“. Така например, ако по-често сте изложени на стрес, вие застрашавате възможностите ѝ да се регенерира, подмладява, което води до преждевременното ѝ стареене.

Пигментните петна пък, ни подсказват, че не сме използвали слънцезащитна козметика. Какво още е добре да знаете за кожата?

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои любопитни факти за нея.

Дланите, стъпалата, устните са единствените части, върху които няма космени фоликули.

Знаете ли, че кожата съставлява около 15% от телесното ви тегло?

Кожата е най-дебела на краката (1,4 мм) и най-тънка на клепачите (0,02 мм).

За да бъде кожата ви здрава, красива и по-млада за по-дълго време е важно тялото ви да получава достатъчно витамини А, D, C и Е

Ежедневната употреба на слънцезащитен крем/козметика със слънцезащитен фактор 15 или по-голям, намалява риска от развитие на сквамозноклетъчен карцином с до 40% и развитие на меланом с до 50%.

Това дали кожата ни е по-мазна или не, определя какъв тип коса ще имаме. Обикновено хората с по-мазни кожи имат по-тънки косми на главата си, докато тези с по-суха кожа, се радват на по-дебела коса.

При някои хора с мазни кожи на лицето в тези участъци, в които се секретира повече себум може да се наблюдава и по-засилено окосмяване.

Слънцето не помага на кожата, склонна към образуването на пъпки и акне. Излагането на слънце на проблемната кожа е причина нейният външен слой да се уплътни, което до някаква степен блокира порите и и води до образуването на пъпки. Също така първоначално слънцето изсушава кожата, но след това тя започва да отделя повече себум.

Кожата ви има поне пет различни типа рецептори, които реагират на болка и докосване.

Промените в състоянието на кожата понякога могат да сигнализират за промени в цялостното ви здраве.

Ако искате да предпазите кожата си от вредното влияние на слънчевите лъчи, 20 минути преди да се покажете под слънцето е необходимо да нанесете слънцезащитна козметика.

Можете ли да повярвате, че в някои части на тялото, кожата не се поти? Това са нокътното легло, върхът на пениса и тъпанчето.

Свързани статии

Знаете ли, че до третия месец от своето развитие в утробата, бебето все още няма пръстови отпечатъци?

Всъщност, заради рядък генетичен дефект, някои хора могат да не развият пръстови отпечатъци.

Кожата по тялото ни има уникалната способност да се разтяга. Така например, кожата около кокалчетата на ръцете е силно разтеглива.  

Знаете ли, че върху кожата ви живеят милиони бактерии?

Коментирай