Знаете ли, че...?

Истинската причина шаферките да носят еднакви рокли

Коя е тя

14.06.2018г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма как да не сте забелязали, дори да сте ходили само веднъж в живота си на сватба, че шаферките обикновено се обличат в еднакви рокли. Дори моделите да не са напълно идентични, а съобразени с индивидуалните особености на фигурата на всяка шаферка, цветовете със сигурност са еднакви.

Откъде идва тази традиция? Дали е от суеверие? А може би е ритуал за късмет на младото семейство? 

През последните години у нас също залегна тази традиция, която по същество няма общо с нашите обичаи в исторически план. Този ритуал идва от западните сватбени традиции.

10 интересни факта за уринирането

Една от основните причини, поради които шаферките се обличат по един и същи начин идва от кралските сватби във Великобритания.

В интервю за The Independent, Лу Тейлър, професор по история на роклята и текстила в Университета в Брайтън смята, че булките от Запада често се обличат в едни и същи рокли заради церемонията на кралица Виктория през 1841 година, пише thelist.com.

Тогава за първи път шаферките и гостенките на сватбата били облечени в бели рокли, които приличали на бялата рокля на кралица Виктория.

Свързани статии

Определеното облекло има за цел да демонстрира обществена подкрепа за кралското семейство както на сватби, така и на погребения.

Според Independent, лорд Чембърлейн диктувал на участниците на събитието, траурно или щастливо, какво да носят, в какви цветове, дори от какви материи да са изработени дрехите.

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Тази особеност изглежда се е пренесла, когато кралица Виктория избрала всичките ѝ придворни дами и прислужници да имат бели рокли и цветя в косите, окичени на дясното им ухо.

Днес в САЩ и Канада тази традиция също съществува, като през последните години добива популярност и в Европа, както и у нас с тази разлика, че шаферките вече не носят бяло като булката, а контрастират в различен от нея цвят.
Цветът обикновено се избира от булката.

 

Коментирай