Знаете ли, че...?

Факти за окосмяването на интимната зона

Какво не знаем за космите там долу

09.08.2018г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Окосмяване в интимната област – всички го имаме, а не желаем. Изследвания на американски учени от различни университети показват, че 95% от хората, независимо дали са мъже или жени, не харесват интимното окосмяване и се стремят да го отстраняват поне веднъж седмично.

Много хора свързват окосмяването с нечистоплътност. Някои дори се притесняват да имат сексуален акт с партньора си, ако не са се обезкосмили. Други смятат, че окосмяването предизвиква лоша миризма.

Какво не знаете за окосмяването?

Митовете и погрешните схващания относно окосмяването в интимната област са много. За да хвърлим малко светлина ще ви запознаем с някои интересни факти за тези така нежелани косми в нашата рубрика „Знаете ли, че...?“

Интимното окосмяване си има своята причина

Колкото и да звучи невероятно за някои, интимното окосмяване има предпазна функция. Косъмчетата, които покриват пубиса или така наречената срамна кост, предпазват вагината и пениса от навлизане на болестотворни микроорганизми, бактерии и гъбички. Ако оставяте космите си е по-малко вероятно да развиете гъбична инфекция, полово предавани болести или вагинит, ако сте жена.

Окосмяването в интимната област не става по-обемно, ако се бръснете 

Лъжливото усещане, че бръсненето прави космите по-твърди и гъсти идва оттам, че те просто се появяват по-бързо, отколкото ако са отскубнати. Неприятното усещане при наболи косъмчета също допълва този ефект.

Но пък оредяват с годините

Едно е сигурно – няма значение дали бръснете или епилирате интимните косми – те ще оредеят с годините. Това се дължи на измененията в хормоналните нива в различните периоди от живота.

Интимното окосмяване може да е съвсем друг цвят 

Не се учудвайте, ако космите в интимната ви област са рижави или светли, а косата ви е черна или тъмнокестенява. Това е напълно нормално и съвсем възможно, както и обратното.

Причини за поява на черни плътни косми по лицето

Няма хигиенна разлика между отстраняването и оставянето на космите

Според проучване, публикувано в JAMA Dermatology, 60% от изследваните жени са споделили, че бръснат космите си от хигиенна гледна точка, тоест за да не задържат бактерии, миризми, пот. Както споменахме, това няма да ви направи по-чисти, а дори може да допусне навлизането на патогени.

Бръсненето и епилирането имат своите рискове

Няма категорично мнение по въпроса кое е по-безопасно да изберете – бръснене или скубане на космите. И при двата вида обезкосмяване има рискове. При бръсненето рисковете са свързани с порязване и инфекции, докато при епилирането с възпаления, кожни обриви, засягане на нервни окончания и врастване на косми.

Повишено окосмяване през бременността – нормално ли е?

Обезкосмяването с коламаска боли повече преди и по време на цикъл

Този факт се дължи на промените в хормоналния баланс в този период, както и обострените възприятия на нервната система.

Коментирай
Свободно време