Знаете ли, че...?

Причините котките да мъркат ще ви изненадат

Защо издават този звук?

10.09.2018г. / 09 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки знае, че котките обичат да мъркат. Повечето хора смятат, че мъркането или преденето, както се нарича още, е признак на задоволство. Мислим, че котките мъркат, само когато им е приятно, но всъщност причините да го правят са доста повече.

Знаци, че котката ви е луда по вас

Всяко едно поведение има своето обяснение и причини. Както хората се смеят от щастие, притеснение, нервност, лицемерие, за да прикрият нещо, така котките мъркат, за да се успокоят и дори да намалят болката, смята Тони Бъфингтън, ветеринар и експерт по котките от Университета в Охайо, цитиран от rd.com. 

Той смята, че котките винаги мъркат по определена причина. Това е техният начин да контролират тялото си.

Котките майки мъркат, за да приберат котенцата си, както и за да ги водят. Те се раждат слепи, както повечето бозайници и единственият звук, който разпознават, е майчиното мъркане. Котенцата от своя страна мъркат, за да покажат на майка си, че са добре.

8 храни, които котката ви не трябва да консумира

Мъркането успокоява болката и нервната система на котките, защото предизвиква отделяне на ендорфини, стимулиращи радостното настроение на животното. Ето защо котката ви мърка и се гали, когато се чувства добре.

Проучване на Calcified Tissue International от 2013 година констатира, че вибрациите, получаващи се от мъркането, помагат на котките да лекуват болката в тялото си. Честотата на мъркането варира от 25 до 150 Hz. Някои учени предполагат, че тези вибрации помагат и за заздравяване на костната структура на котките.

Свързани статии

Може да звучи странно, но научните доказателства в полза на лечебното въздействие на вибрациите не са никак малко. Ето защо дори астронавтите на НАСА използват вибрационна терапия, докато са в космоса, където липсата на гравитация влияе негативно върху костите и мускулите.

Жестоки котки убийци (галерия)

Друго изследване, публикувано в Current Biology констатира, че по-високочестотните мъркания (над 150 Hz) показват, че котката иска от стопанина си да бъде нахранена.

Още по-любопитното е, че силното мъркане с честота между 300 и 600 Hz пък може да се сравни с човешкия плач при бебетата. Тоест, това също е начин за привличане на вниманието от страна на пухкавия ви приятел.

Ето защо изводът е, че не всяко мъркане е еднакво. Както звуците, които хората издават крият своя конкретен смисъл, така и котките комуникират чрез характерното за тях мъркане.

Коментирай