Знаете ли, че...?

Изненадващи неща, които мъжкото тяло може да прави

Забележителни разлики между мъжкия и женския организъм

08.12.2018г. / 07 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато заговорим за разликите между мъжете и жените, капакът на тоалетната чиния е най-малкият ви проблем. Женският и мъжкият организъм имат своите научно доказани физиологични и ментални различия, които често карат дамите и господата да се чувстват сякаш са от различни планети.

Женското тяло е наистина забележително, особено с една от най-ценните си възможности – да дарява живот. Но мъжкото също притежава своите суперсили.

Кои са тези забележителни и странни неща, които мъжкото тяло може да прави?

Мъжете могат да отделят кърма

Въпреки че кърменето е отредено от майката природа на жените, мъжете също могат да отделят кърма от млечните жлези при определени обстоятелства. Отделянето на секрет от млечните жлези при мъжете се случва при увеличаване на хормона пролактин, подобно на механизма при жените.

Защо жените се нуждаят от повече сън в сравнение с мъжете?

Бащите могат да страдат от следродилна депресия

Мъжете, които скоро са станали татковци могат също да изпитат този психологически проблем, характерен иначе за майките. Постродилната депресия може да се появи до няколко седмици след раждането на детето. По-често срещана е при млади бащи, особено при наличие на други съпътстващи проблеми като финансови затруднения, депресивни епизоди в миналото, проблеми във връзката.

Мъжете също могат да имат гъбична инфекция

Не само жените страдат от този често срещан проблем. При мъжете гъбична инфекция също може да се появи и тя е не по-малко неприятна, отколкото при дамите. Една от най-честите причини е лоша хигиена, продължителен прием на антибиотици, нарушен чревен баланс. Един от най-характерните симптоми е възпаление на главата на пениса, сърбеж, зачервяване.

Мъжете не са толкова добри в разпознаването на цветове

Ако мъжът ви не може да види всички нюанси, които вие виждате, трябва да знаете, че не е само той. Мъжкият мозък се различава от женския по някои показатели, които помагат за разпознаването и разграничаването на нюансите на различните цветове.

Какво се случва с тялото, когато спрете да кърмите?

Едно проучване, ръководено от Израел Абрамов, професор по психология в Бруклинския колеж установява, че жените са по-способни да различават нюанси на синьо, зелено и жълто. Учените смятат, че мъжкият мозък изисква по-голяма дължина на вълната при разпознаване на цветовете от видимия спектър за разлика от женския, който може да регистрира нюанси при по-къса вълна за същия цвят, пише thelist.com. По този начин тревата може да е по-зелена за жените, а за мъжете да изглежда по-жълтеникава.

По-топлите цветове, като оранжевото например, за мъжете би имало по-червеникав оттенък, докато жените ще го определят именно като оранжево.

Все пак това не е лоша новина за мъжете, тъй като те пък имат способността да виждат по-добре подробности от пейзажа на далечно разстояние, както и да проследяват бързо движещи се обекти.

Мъжете притежават антистареещи суперсили

Вероятно всички са съгласни, че мъжете остаряват някак по-незабележимо от жените. Сякаш жените се състаряват по-бързо от мъжете. Това не е мит и не е само оптична илюзия. Природата наистина е благословила мъжете с по-млад вид за по-дълго.

В мъжкото тяло има по-високи нива на тестостерон за разлика от женското. Поради тази причина кожата им е средно с до 25% по-дебела и плътна от тази на жените. Мъжкият организъм синтезира повече колаген, придаващ плътността и еластичността на кожата, заради което тя е и по-влажна. Оттук идва и разликата в обема отделена пот при мъжете, която е доста повече от тази при жените.

Загубата на колаген с годините също е по-бавен процес при мъжете в сравнение с жените. Това означава, че признаците на стареене при мъжете започват да се виждат осезаемо в по-късна възраст.

Много по-малко вероятно е да видите мъж с целулит, отколкото жена

Не само, че стареят по-бавно, но и образуват по-малко или почти никакъв целулит. Това е наистина много нечестно спрямо жените от страна на природата, но е факт. Мъжете трупат по-малко мазнини в резерв от жените. Мускулната маса на мъжа е по-значителна, което допринася за по-бързото изгаряне на мазнините. Това прави жените с до 90% по-предразположени към целулит от мъжете, които са склонни към него в около 10% от случаите.

Любопитни факти за оптимистите

Има няколко причини за това и те не са свързани с храната.

Естрогенът в женското тяло е в основата. С течение на годините той намалява все повече в женския организъм, което води до намалена циркулация, което на свой ред води до понижен синтез на колаген. Резултатът е поява на целулит, който се влошава с времето.

Дори слабите жени могат да страдат от целулит въпреки кантарът да отмерва оптимално тегло.

Другата причина е в подлежащите свързващи кожата с мускулите тъкани, които при мъжете са кръстосани. Тази подредба не позволява лесното натрупване и преминаване на мастна тъкан от едно място в друго. При жените тези връзки са вертикално разположени и са значително по-слаби, което позволява по-лесно трупане на подкожна мазнина.

Невероятни факти за природата

Детеродната функция на женското тяло също има пръст в склонността на жените да трупат мазнини по-лесно. Мазнините представляват хранителен и енергиен резерв, от който женското тяло да черпи в нужда да изхранва развиващия се плод. Освен това подкожната мазнина има и предпазна функция от студа.

Мъжкият организъм наистина се различава от женския по много начини. Ето защо невинаги можем да се обвиняваме един друг за неразбирателствата си. Понякога природата е в основата на разликите между нас.

Коментирай
Здраве и красота