Знаете ли, че...?

Какво се случва с тялото ви, когато пътувате със самолет?

Неприятни промени

22.03.2019г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пътуването със самолет е най-бързият и удобен начин да стигнете до всяка отдалечена точка на земята. Докато сте в самолета обаче, тялото ви търпи много промени под натиска на налягането и намаленото количество кислород, тъй като не е създадено да бъде в тези условия.

Ако не се чувствате особено добре по време на полет, ето какви могат да бъдат причините за това.

5 начина да се справите със страха от летене

Ниските нива на кислород ви правят сънливи и причиняват главоболие

Освен тълпите по летищата и стресът, който летенето причинява на много хора, липсата на кислород допринася да се чувствате зле както при дълги, така и при по-кратки полети. Ако се чудите защо ви спохожда главоболие и сънливост всеки път, когато сте на борда на самолет, то намаленото количество кислород определено оказва такова влияние.

Кръвта се събира в краката, причинявайки подуване

По време на дълъг полет кръвообращението страда сериозно заради седналото обездвижено положение, в което се намират пътниците. Това причинява сериозен дискомфорт в долните крайници, болки, скованост и най-вече подуване, което може да трае няколко дни.

Дехидратация

Въздухът, който дишате във фюзелажа идва отвън, независимо на каква височина се намирате. Когато самолетът е високо, въздухът е доста по-разреден и сух в сравнение с този на земята. По този начин хидратацията в тялото допълнително намалява, защото не можем да си набавим необходимата влага чрез въздуха. За да компенсираме трябва да пием повече течности, но това не е добра идея в самолет, тъй като честите посещения на тоалетната създават дискомфорт.

Налягането в кабината може да ви причини газове и подуване

Не ви се е сторило, а наистина получавате газове по време на полет. Това се дължи на повишеното налягане високо в небето, което упражнява натиск на червата. Това затруднява функциите им и причинява поява на подуване и газове.

Свързани статии

Ушите заглъхват

Високото налягане оказва влияние и върху вътрешното и средното ухо, причинявайки заглъхване. Ако имате лошия късмет да сте със запушен нос на борда, това може да предизвика и болка в ушите заради допълнителните затруднения в изравняването на налягането в средното ухо заради хремата.

Подходящи дрехи и прически за полет със самолет

Може да не усещате вкуса на храната добре

Пониженото количество на влагата в салона на самолета предизвиква дехидратация в тялото, която се отразява на количеството слюнка в устата. Това предизвиква сухота, особено при дълъг полет, която пречи на вкусовите рецептори да изпълняват нормално функциите си. Затова храната в самолета може да ви се стори безвкусна. Освен това може да развиете и лош дъх по време на пътуването по същата причина.

Коментирай