Притчи, мъдрости, цитати

Притча за двете семена

За мечтите и смелостта

10.02.2015г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Имате ли мечти? Разбира се, всеки има. Каква бе последната ви и какво направихте, за да я постигнете? Понякога не достигаме там, където искаме и не реализираме мечтите си, защото се страхуваме да поемаме рискове.

Следващата поучителна история ще ви припомни, че колкото и луди да са мечтите ви, трябва да вървите смело към тях.

Някога в плодородна почва лежали две семена едно до друго.

– Искам да раста! – казало първото семе. Искам да пусна корени в земята под мен и да пробия със стъблото си земята над мен. Искам да развея нежните си цветове като знамена, известяващи наближаващата пролет.

Свързани статии

Искам да усещам топлината на слънчевите лъчи по цветовете си и свежестта на росата по листата си. Тогава се случила магия и то започнало да расте.

– Страхувам се да пусна корени в земята. – прошепнало второто зърно. – Не знам какво ме очаква в мрака. Ако раста нагоре земята може да нарани нежното ми стъбло, а ако отворя пъпките си може гъсеница да ги изяде. А ако цветовете ми разцъфтят, някое дете може да ги откъсне. По-добре ще е да чакам тук, на място, в което съм в безопасност.

Не след дълго дошла една кокошка и започнала да рови из пръстта, за да търси храна. Ровейки, тя открила семенцето и го изяла.

Коментирай
Свободно време