Притчи, мъдрости, цитати

Притча за грешките и паденията

Как да се учим от грешките си

29.10.2015г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота има не само върхове, но и има много падения. За трудните моменти никога не сме подготвени. Историята, която днес споделяме с вас напомня за едно важно правило – не само да не спираме да се борим с трудностите, а да открием онова, което евентуално ни е изправило пред предизвикателството.

Притча за грешките и паденията

Имало един африкански мъдрец, който като всеки мъдър човек имал край себе си и ученик. Било време да започне да учи на важни уроци младото момче, затова един ден предприел пътуване до едно свещено място.

Въпреки че бил стар, мъдрецът вървял бързо през джунглата и всякакви трудно проходими места, докато ученикът му все падал и проклинал. След дългото пътуване стигнали до свещеното място, а мъдрецът, без дори да почива, понечил да се връща обратно по пътя.

– Учителю, днес не ме научихте на нищо. – казал ученикът.

– Научихте, но ти не разбра на какво. Опитах се да те науча как да се справяш с трудностите и грешките в живота. – отговорил мъдрецът.

Свързани статии

– И как трябва да постъпя с тях? – попитал младият мъж.

– Вместо да проклинаш мястото, където падаш, опитай се да разбереш какво те е накарало да се препънеш и паднеш. – отговорил учителят.

По материали от elims.org.ua

Коментирай