Притчи, мъдрости, цитати

Притча за двете свещи

За смисъла на живота

20.05.2016г. / 17 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка сутрин ставаме, пием кафе, отиваме на работа. След това се срещаме с приятели или се прибираме у дома. И на следващия ден отново същия план. Знаем ли как да живеем живота си максимално, да вземем всичко положително и да го развием? Следващата поучителна история ще ви напомни, че не бива да се отдавате на рутината, а да бъдете значими.

Притча за двете свещи

Две свещи си говорели:

– Жал ми е за теб. Кратък е твоят живот. – казала незапалената свещ на горящата си приятелка. Ти гориш през цялото време и скоро нищо няма да остане от теб. Аз съм много по-щастлива. Не горя и следователно няма да изчезна. Лежа си спокойно на рафта, ще живея много по-дълго, а твоите дни са преброени.

Горящата свещ отвърнала:

– Аз не съжалявам за това. Животът ми е красив и изпълнен със значение. Аз горя, восъкът ми се топи, но моят огън запалва много други свещи и по този начин той не намалява. Неговата светлина разпръсква мрака на нощта, радва очите на детето на празничната елха, оздравява въздуха в спалнята на болния, защото микробите не издържат на огън, придава увереност на молещите се пред иконите.

И на мен ми е жал за твоята зла участ, незапалена моя сестро. Ти не изпълняваш своето предназначение. И къде е душата ти – огънят? Да, ти ще лежиш непокътната години наред, никому ненужна и каква полза и радост от теб? По-добре е да гориш, да бъдеш полезна и да умреш.

Свързани статии

Защото в горенето е животът, а в неподвижността е смъртта. И не ме съжалявай. Аз скоро ще изгоря и ще престана да съществувам, но ще съм изживяла живота си, а ти така и няма да си живяла изобщо.

По материали от elklub.ru

Коментирай