Наесен с песен

Колко ще струва първокласникът тази година?

Необходимите учебници и помагала за първи клас

24.08.2015г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Първият учебен ден чука на вратата. Родители, трябва да сте подготвени от сега! Списъкът с учебници и учебни помагала, одобрени от МОН за учебната 2015/2016 година не е никак малък. 

Повечето родителски срещи, на които родителите ще бъдат запознати с тези списъци, са насрочени за началото на септември. Затова бързаме да ви подготвим отрано. 

Учебниците за първи клас са безплатни. Родителите трябва да купят само учебните помагала, чиято цена варира между 20 и 50 лв. 

Кои са задължителните учебници и учебни помагала за 1 клас?

Буквар + помагала

Буквар, задължителна подготовка на издателство „Булвест 2000“. Към него задължително се взимат тетрадки по писане №1 и №2, както и тетрадка по Български език №3. Одобрени са още букварите на издателствата „Просвета-София“ и „Даниела Убенова – Даниела Биланска“ ЕТ, заедно с учебните тетрадки към тях.

Читанка + помагала

Читанките, задължителна подготовка, са на издателствата „Булвест 2000“, „Просвета-София“ и „Даниела Убенова – Даниела Биланска“ ЕТ. Към читанката на издателство „Просвета-София“ върви и тетрадка по четене към Читанка. 

Математика + помагала

Учебниците по математика, задължителна подготовка, заедно с тетрадките по Математика I, II и III част са на издателство „Булвест 2000“, „Просвета-София“ и КК „Труд“.

Роден край + помагала 

За предмета Роден край са необходими учебник и учебна тетрадка по Роден край. Те отново са на издателствата „Просвета-София“, „Булвест 2000“, КК „Труд“, както и изданието на ИК „Анубис“.

Необходими са още учебници по музика, изобразително изкуство и домашен бит и техника – задължителна подготовка, заедно с упражнителните тетрадки и учебни помагала към тях.

Валидните издания са тези от 2002 до 2015 година. 

Останалите пособия, необходими за първокласника, оскъпяват подготовката. Раницата, спортният екип, обувките, канцеларските материали, подвързиите повишават цената многократно.

Така един първокласник може да ви струва между 200 и 300 лв в зависимост от избора ви на пособия.

Коментирай