Дневникът на Мартина

Нова година – нов човек

Споделяме първата история от „Дневникът на Мартина“

05.01.2016г. / 16 56ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Представяме ви първата история от новата ни рубрика "Дневникът на Мартина".

Обещахте ли си нещо на 31-и декември? Звучат ли ви познато фрази като – „От Нова година започвам начисто“, „От 1-и януари ставам друг човек“? Обикновено малко преди да удари дванайстият час, най-често се кълнем пред себе си – ще спра цигарите, ще започна да спортувам, ще отслабна, ще спра да се ядосвам за глупости, ще си хвана ново гадже, ще си намеря нови приятели. На прага на Новата година, минутки преди дванайстия час, правим равносметки.

Какво успях да постигна? Какво не успях? Какво искам да ми се случи? Или не искам? Често възприемаме 31-и декември като финална линия, която разделя старото от новото, миналото от бъдещето.

За мнозина това е и повод да загърбят старите и вредни навици и да си дадат нов старт в живота. Сякаш получаваме нов заряд. Съзерцаваме зарята, отблясъците на бенгалския огън, мехурчетата в чашата шампанско, гледаме отражението си в кристалните топки на елхата и си вярваме, че ще имаме сили да изпълним всичко, което си намисляме. Но обикновено след приключването на новогодишната нощ, всичко се връща в старото русло.

След еуфорията януари ни изпълва с носталгия и празнота. Попадаме в лапите на тъгата, безпричинната умора и липсата на ентусиазъм за работа. А всичко това нашепва за следпразнична депресия. Неслучайно избрах да споделя с вас тези размисли на първата страница от дневника си.

Искам да ви провокирам. Мастилото от писмото до Дядо Коледа току-що е изсъхнало, защо сега не напишете писмо до себе си! Избройте всички онези хубави неща, които са ви се случили. Добрите дела, с които се гордеете. Успехите, които сте постигнали! Интересните места, които сте посетили.

Готините хора, с които сте се запознали. А ако не ви се пише, просто забъркайте един кекс по своя рецепта за щастлива нова година. И не забравяйте да добавите порция вяра и щипка гордост! 2016-а вече е факт. Но трябва да разберете, че не новата година ще ви промени. Промяната започва от вас самите.

Коментирай