Тя, звездата

Майка и работеща жена

30.04.2006г. / 22 55ч.
Аз жената
Майка и работеща жена

Първи май – денят на труда. Преди години майките седяха у дома и гледаха децата си. Днес – за да не загубят работата си или за да получават повече пари (или и заради двете) младите жени предпочитат да дадат детето си на ясла или детегледачка (или баба) и да се върнат бързо на работа – още на 2рия-третия месец. Малко жени остават с детето си до втората му годинка, само със 160 лв. на месец.

Ето какви са най-конфузните ситуации, в които изпадаме ние, майките на бебета, които едновременно ги гледаме и работим, или по-често основно работим:

1. Сестрата от детската градина или училището се обажда, да каже че малката ми дъщеря е вдигнала температура, а аз съм на важна среща и не мога да я прибера у дома.

2. Разхождам се или отиваме до кварталния магазин със сина ми и някой на улицата или продавачът подхвърля "Аха, значи все пак малкият Боби имал майка ...".

3. В градинката срещам майка, която сама отглежда детето си, която казва "Никога не бих оставила детето си да го гледа чужда жена, както ти правиш!"

4. Утре синът ми става на 6 години, а аз трябва спешно да замина в много важна командировка. Не знам как да му кажа, че няма да съм с него на рождения му ден.

5. Карам се на дъщеря си, че не отделя достатъчно време за уроците си, а тя ми отговаря: "От къде знаеш това, та ти никога не си си в къщи!".

Майки, скъпи работещи майки, ако и вие сте изпадали в подобни конфузни ситуации – опишете ни ги.

Прочетете още за проблемите на работещата жена.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Мариана ( преди 11 години )
Всяко дете има нужда от майка .Но, не до две годишна възраст , поне до седем.Във България това не е възможно,защото те принуждават да работиш майчинство се изплаща само две години,а след това?Пък като гледам и то до никъде не стига,за кого са по напред тези пари за детето ли ,за майката ,за ток,храна,вода ли?Няма работа- четири часов работен ден за жени със малки деца.А,като тръгнат на училище кой да им помага?Ако нямат баби,нямат и пари за бавачка какво да правим тогава А?В книгите иначе всичко пишат, как се отглежда детето и какви грижи да полагат майките с какво да се храни здравословно.Това добре, много хубаво даже ама няма как да стане за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
Здравейте, аз съм поредната работеща майка, на която й липсва всеки миг, в който не съм с дъщеря си.Имам прекрасна малка дама на 1.6 месеца.Гледа я майка ми,едва ли ще намеря думи, с които да опиша колко съм и благодарна и доволна от начина, по който се грижи за нея.НО, голямото НО...броя часовете на работното аи място,искам да съм в къщи да чуя всяка пъра нова дума, да видя всяко първо ново движение, което прави...А те са невероятно интересни и необикновени.Най - прекрасното нещо на света е да си майка, но и най-трудното,отговорно и искащо адски много жертви!Благдаря на Господ, че имам детето си!Но наистина не е никак лесно в днешно време да си позволиш да не работип и да можеш да осигуриш хубав живот на малкото си съкровище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
ТЕМЕНУГА ( преди 11 години )
Мъчно ни е, че пропускаме толкова важни мигове от израстването на милите ни същества, но такава е съдбата на жената-майка, която трябва да осигури финансова независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Светлана ( преди 11 години )
Много е страшно ,когато видиш как детето ти е научило нещо ново без теб, от гледачката, направило е за първи път кула от моливите пак без теб..И ми става много мъчно ,че без мен расте моето слънчице. Не че не го вземам от детска, не че не го водя ,но когато той много иска да ми каже нещо, аз си давам заявката или говоря с клиент по телефона, имам да свърша това или онова и после когато имам вече времето, на детето вече не му се говори, то си е намерило друго занимание и тези няколко минути на близост вече са си отишли..Съжалявам много че съм една такава майка, но ми е много трудно да се лутам между работата си, която ми дава финансова независимост и най-милото ми същество!знам ,че после когато то порастне ,няма да има нуждата от мен и няма да иска да си говорим...и тогава ще търся аз начин да си говоря с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар