В купа разбийте белтъците и захарта до твърд сняг. След това прибавете орехите и бъркайте внимателно с помощта на сладкарска шпатула. Постепенно сложете и брашното. За тортата ще ви е необходима тава за печене с диаметър 27 см, която да покриете с хартия за печене.

От тази смес трябва да се получат 6 тънки блата за торта, които да изпечете (аз ги измервам с един супен черпак). Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, но бъдете внимателни, защото се изпичат много бързо. След като блатовете станат леко розови може да ги извадите от фурната и да ги оставите да се охладят добре, преди да ги отлепите от хартията.

В малка тенджера кипнете водата и захарта. След като се получи захарен сироп, натрошете в него шоколада до получаването на гладка смес. Махнете от котлона и прибавете един по един жълтъците, като бъркате непрекъснато. Когато кремът е леко изстинал, прибавете към него маслото и ванилията. За да може лесно да работите с него, трябва да престои 4-5 часа в хладилник.

След това изберете подходяща чиния за тортата и редувайте блат, крем, блат, крем, докато продуктите свършат.

    Между блатовете по желание може да добавите допълнително натрошени орехи. Накрая може да я залеете с шоколадов ганаш и да я поръсите с още ядки.

Снимка: Анатолий Попов

Опитайте още: