RSS

Как вредим на гръбначния стълб?

Недоспиването е възможна причина за болките в гърба

10.08.2018г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите с гърба, кръста са едни от най-често срещаните в 21 век, обикновено причинени от заседналия начин на живот, който водим. Има много и различни причини за дискомфорта, който изпитваме и някои от тях се крият в нашето ежедневие. Ето как вредим на гръбнака си.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето само по себе си е опасен за здравето навик. Никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния мозък. Това може да доведе до хронични болки в гърба, кръста.

Разстройство на циркадните ритми

Според учени, състоянието на клетките в междупрешленните дискове директно зависи от това колко е стабилен дневният и нощният цикъл. Специалистите предполагат, че когато нашите циркадни ритми са нарушени (поради възраст, хронично безсъние, нощни смени и други), тези клетки започват да не функционират правилно, което води до хронично възпаление и ни прави по-податливи на развитие на болка в долната част на гърба и дегенерация на междупрешленните дискове.

Други проучвания показват, че някои естествени противовъзпалителни химически вещества в организма ни се синтезират по-добре през деня.

Така че, за да забавите стареенето на гръбначния стълб, трябва да се придържате към добър сън и почивка, за да сте в добра форма през деня.

Болки в гърба, подсказващи за опасни заболявания

Работа на крак 

Продължителното седене вреди на здравето ни, но не по-малко вредна е работата на крак. Начинът, по който стоим може да окаже голямо влияние върху състоянието на врата, гръбначния стълб и раменете.

Неправилната поза може да има негативни последици и в резултат да започнем да изпитваме болки в гърба или дори да получим гръбначно изкривяване. Мускулите и ставите ни се нуждаят от гъвкавост, за да останат здрави.

Свързани статии

Неудобни обувки

Болките в гърба могат да бъдат причинени от неудобни обувки. Намалете напрежението на краката си, като изберете модел, който да оказва стабилна опора на крака ви, да приляга на свода.

Не почивате достатъчно 

Болките в гърба не са безобидни, макар и много хора да ги неглижират, особено по време на работа. Важно е всеки път, когато усетите напрежение или дискомфорт в гърба да направите кратка почивка.

За да намалите допълнително натоварването на мускулите, легнете и поставете краката си нагоре, поне за няколко минути.

По материали от brightside.me

Коментирай