Нотификации

5 знака, че лицето ви старее по-бързо

Имате пигментни петна

23.05.2019г. / 13 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че един от първите признаци, че лицето ви старее по-бързо е намаляването обема на устните? Колагенът, на който дължим младежкия си вид е отговорен и за плътността на устните ни. Сред другите признаци, че лицето ви се нуждае от повече грижи са поява на тъмни кръгове, подпухване на клепачите, поява на милиуми, както и:

Поява на петна

Стареенето на кожата е част от естествения процес на стареене, но начинът на живот и факторите на околната среда могат да допринесат да изглеждате по-възрастни. Слънцето с всяка година става все по-агресивно към кожата. Увреждането от UV лъчите може да нанесе вреди, като появата на пигментни петна, които са упорити за премахване.

Например, знаете, че слънцето може да навреди на кожата ви, но това увреждане може действително да остави външния вид на кожата ви с неприлични кафяви петна. „С влизането си в 30-те години започваме да виждаме кумулативното (натрупващото се) въздействие на уврежданията от слънцето, включително петната от него.“, казва дерматологът Уитни Боу, автор на „The Beauty of Dirty Skin“.

„Голяма част от уврежданията, които причиняват слънчевите петна, са предизвикани от UV лъчи, но хормоните също могат да ги подхранват.“ – допълва Боу.

Съветите на дерматолозите за млада и здрава кожа

Кожата ви е станала по-суха

През тийнейджърските и младежките си години се радваме на изпъната кожа, която е добре хидратирана, макар и с повече отделяне на себум и някоя друга пъпчица. С напредване на годините и малките пропуски в ежедневната грижа, защитният горен слой, кожата като цяло може да намали своята хидратация, да стане по-суха и склонна към раздразнения.

В допълнение слънцето, тютюнопушенето, неправилното хранене и дори стресът, могат да допринесат за този срив. Не забравяйте, че дори и кожата ви да е смесена към мазна, тя се нуждае от ежедневна хидратация.

Поява на „пачи крак“

Тези фини линии около очите ви могат да бъдат първият знак, че кожата ви започва да старее по-рано. С напредване на възрастта клетъчното обновяване започва да се забавя, най-външният рогов слой на кожата се сбръчква.

Кожата на околоочния контур се нуждае от всекидневни специални грижи, които да стимулират синтеза на колаген и еластин. Помислете не само за подходяща козметика, но и обогатете менюто си с повече храни, които спомагат за естественото синтезиране на колаген.

10 супер ползи от маските за лице

Усещате кожата си по-стегната, но не в положителния смисъл

Една от най-честите грешки, които ускоряват стареенето на лицето е ежедневното ползване на агресивни измиващи средства. Как я усещате след измиване? Може би кожата ви е опъната, скърцаща, сякаш трудно правите мимики и трябва незабавно да нанесете крем?

Това е така, защото естествената ѝ бариера е нарушена. Помислете дали козметиката, която ползвате е подходяща за вашия тип кожа.

Свързани статии

Кожата ви изглежда вяла

Първото, за което трябва да помислите е как се храните. Менюто ви богато ли е на вредни въглехидрати като захарни и тестени изделия, газирани напитки, сокове в кутия, мазно, пържено? Всичко това се отразява на нивата в организма на кръвната захар и инсулина.

Гликацията или свързването на захарта с други молекули, вреди на протеините колаген и еластин, които придават свежия и младежки вид на кожата. Направете промяна в начина на хранене, защото колкото и скъпа козметика да ползвате, това няма да помогне да забавите процесите на стареене.

Коментирай