Играй, учи и се забавлявай

Финансови уроци за деца от всички възрасти

Как родителите да възпитат отговорност към парите у малките си наследници

26.07.2019г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Давайте им пари за свършена работа

За да възпитате у децата си отговорност към спечелването на пари, не им давайте джобни просто така, защото им се полагат, а им възлагайте да свършат определени задачи вкъщи. Така ще се научат, че трудът се възнаграждава, а бездействието не. Внимавайте обаче, защото границата с меркантилността и пресметливостта е тънка. Не заплащайте всичко и не обръщайте всяко действие на детето в пари, защото то ще свикне, че това е правилният подход.

Свързани статии

*Деца в тийнейджърска възраст

Как да научим децата за важността на парите>>>

Дайте им отговорност да поддържат своя банкова сметка

В тази възраст детето вече е натрупало известен опит с парите и е готово да започне да се сблъсква с административните отговорности, които му предстоят по-нататък в живота. Един подходящ старт е откриването на малка банкова сметка, която детето да управлява. В нея може да влага парите, които е изкарало и които са му дадени от семейство и роднини. Ще може да следи натрупването на лихва, ще се запознае с някои важни банкови механизми, които са ценен опит за в бъдеще.

Говорете за рисковете при теглене на кредит и притежание на кредитни карти

Децата в тийнейджърска възраст се доближават все повече до самостоятелния живот на отговорен и възрастен човек, който ще започне своето евентуално следване в университет и ще започне работа. Висшето образование често е свързано със студентски заеми, както и плащането на квартири и поемането на лични разходи оттук нататък. Говорете с детето за всички ползи и рискове от взимането на заем, тегленето на кредит и притежанието на кредитна карта. Така ще го предпазите максимално от потъването в невъзможност за връщане на заеми и ще му покажете как най-правилно да управлява парите си.

Определете му бюджет

По-нататък в живота си детето ви ще разбере що е то бюджет и как той се отнася до него и до бъдещото му семейство. Във вашето домакинство вероятно също има определен бюджет, от който зависи поемането на всички разходи за месеца и годината. За да разбере детето как функционира този механизъм и колко важно е да планира разходите си спрямо този бюджет, определете му такъв за месеца. Нека се научи да се вмества в него така, че да поеме разходите си, но и да му остават пари за странични нужди или забавления.

Коментирай
Свободно време