Диети всякакви, но тази е специална, с автор Петър Дънов. Изпълнява се веднага след пълнолуние (което за февруари 2007 г. е 5-ти). За 10 дена следва да се консумира само жито. Един килограм жито се разделя на 10 равни части и всеки ден се сварява ново, една десета – дозата за деня.

В някои интерпретации са възможни комбинации с ядки, ябълки и лимони, мед, вода. Но нищо друго. Не кафе, чай. Добре е през този период да се спре и пушенето, ако пушите – за пълно пречистване на организма.

Дънов препоръчвал подобен режим да се спазва 10 дена през февруари и / или 10 дена през март, отново след пълнолуние.

"Истина, истина ви казвам: Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то остава само; ако ли умре, много плод приноси."
Евангелие от Йоан 12: 24

"Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на Природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа."
"Житното зърно". Учителя Петър Дънов, "Сила и живот", първа серия.

Подобен житен режим може да спазвате дори да не сте дъновист или вярващ – за пречистване на организма.

Коментар: Моля да ми кажете тази диета може ли да се направи и с грухано жито. Ако не, откъде мога да закупя негрухано жито.
Предварително благодаря! Поздрави, Веселина Алексиева

Коментар: Според нас може и с грухано жито. А пълнолунието за февруари 2008 е на 21-ви. Б. Ред.