School is Cool

Кои са най-добрите спортове за деца

Как развиват уменията им

29.09.2020г. / 09 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Физическата активност е от голямо значение за всички, но за децата е още по-важна, тъй като спомага да се изградят редица качества и умения. Спортните занимания укрепват здравето и стимулират имунната система на децата, подобряват стойката им и помагат да се предотвратят проблемите с наднорменото тегло, които са тревожна тенденция в последните години. 

Ако все още не сте решили към какъв спорт да насочите детето ви и то не е показало определен интерес, ще ви помогнем с няколко предложения за спортни дисциплини и как те ще допринесат за развитието на детето.

За да се чувстват максимално защитени и добре облечени за любимия спорт вашите деца, е добре винаги да подбирате подходящата екипировка за тях. Цветните раници, свежите якета и маратонки са един от най-лесните начини да направим по-забавно и леко преминаването на децата от летния режим на игри и забавления към дните прекарани в класната стая. В магазините на Sport Depot и на sportdepot.bg можете да изберете спортните екипи и обувки за цялото семейство. 

Основните умения, които всеки спорт развива, независимо дали ще се спрете на тенис, гимнастика, баскетбол или футбол са:

  • Подобрява силата и издръжливостта;
  • Повдига самочувствието;
  • Подобрява умението за критично мислене;
  • Подобрява самодисциплината;
  • Повишава осъзнатостта на детето и му помага да прави разлика между правилно и грешно.

Най-подходящите спортове за деца на възраст под 5 години

Голяма част от родителите на деца в предучилищна възраст ще признаят, че хлапетата им са извор на неизчерпаема енергия и често се затрудняват с какви дейности да ги занимават, за да се изморят порядъчно и да заспят с лекота вечер. Най-добрият вариант е спортът, разбира се. На тази възраст децата обожават да се движат, да тичат и играят, но все още не са с добре развита фина моторика, както и се затрудняват да следват стриктно правила. Затова за децата в тази възраст е подходящо да се наблегне на спортове, които не са прекалено структурирани, сложни или отнемат твърде много време.

Активностите, които подобряват самоконтрола, осъзнатостта за тялото и неговата позиция в пространството ще са добър вариант, ако детето ви е под 5-годишна възраст.

Такива спортове са:

  • Гимнастика;
  • Плуване;
  • Каране на колело;
  • Карате;
  • Футбол.

Плуването и карането на колело са чудесни възможности детето да развива своите способности. Те могат да се практикуват, без да костват голям разход на родителите и несъмнено ще сплотят и подобрят значително връзката между дете и родител, които спортуват заедно.

Тези спортове са идеални за малките деца, тъй като не изискват специални умения, не са много сложни, а ще дадат възможност на детето да се развива и същевременно забавлява, което е най-ценно.

Подходящи спортове за деца на възраст 5-12 години

Не бива да забравяме, че физическите способности на децата се развиват във времето и с нарастване на възрастта, а наред с това се променят и техните собствени интереси. На този етап най-добре би било да опитат от множество различни спортове и активности, докато изберат този спорт, който им доставя най-голяма радост, чувстват се уверени в него и имат желание да се развиват. Но докато стигнат до този момент ще е добре да експериментират с разнообразни дисциплини, които разбира се, са съобразени с техните възможности и тези на родителите им. С тематичната промоция Back 2 School  топ предложения и избрани оферти до -40%, можете да изберете цветни и модерни дрехи и маратонки от водещи спортни брандове като Nike, Champion, Adidas, Puma, Lotto и други.

В зависимост от персоналните специфики на личността на детето, дали е отборен играч и предпочита екипните спортове или пък се насочва повече към самостоятелните дисциплини, възможни са различни варианти.

В отборните спортове, популярни за тази възраст, може да опитате с:

  • Баскетбол;
  • Футбол;
  • Волейбол.

За децата, които харесват индивидуални активности:

  • Тенис;
  • Бойни спортове;
  • Конна езда;
  • Танци;
  • Плуване;
  • Каране на кънки/ролери;
  • Лека атлетика.

С порастването на детето трябва да се има предвид, че то може да става все по-конкурентно и амбициозно по отношение на представянето си в любимия спорт. По този начин спортът отново се явява прекрасен начин да се стимулира развитието на детето, да се повдига самочувствието му, да се чувства харесвано и успешно. 

Как се отразяват на детското развитие най-популярните спортове?

Футбол

Този спорт е любим за почти всички деца и едва ли някога това ще се промени. Правилата са лесни за научаване и е подходящ от ранна възраст за всяко дете. Това, на което футболът ще научи детето ви е на екипна работа, отборен дух, дисциплина, както и ще развие добре физиката на малчугана ви. Футболът подобрява мускулния тонус, гъвкавостта и координацията, грижи се и за контрола на теглото.

Изберете своите футболни обувки и екип тук.

Плуване

Този спорт също се нарежда сред предпочитаните от децата, а и има много преимущества за здравето. Плуването помага да се преодолее страхът от дълбочини. Укрепва дробовете, подобрява дишането и заздравява мускулите.

Каране на колело

Едва ли има дете, което да не обожава да кара колело. То дава усещане за свобода и независимост, забавно е и не изисква много разходи. Освен това може да се практикува от цялото семейство и да се превърне в хоби за всички.

Освен че е приятно занимание, колоезденето учи децата на правилата за движение, да бъдат внимателни на пътя и да се пазят. Учи ги на дисциплина, а физически се отразява на тялото, като заздравява краката, подобрява координацията и рефлексите. Децата се учат по-лесно на баланс, карайки любимото колело. 

Ако търсите велосипед и каска, ще ги намерите сред нашите оферти.

Каране на кънки/ролери

Ако вашето дете се ориентира към тази активност, може да сте много доволни, защото тя може да спомогне за изграждане на качества като търпение, добра координация на рефлексите и здрави мускули. Важно е обаче да вземете предпазни мерки и детето да е екипирано добре, за да предотвратите рискове за здравето поради честите падания в началния период на каране, докато се научи.

Баскетбол

Благодарение на този отборен спорт децата се учат да контролират изключително добре тялото си чрез действията защита и атака. Бързите пасове, характерни за баскетбола, помагат на детето да подобри рефлексите си, да мисли по-бързо и гъвкаво.

За баскетбола от огромно значение са маратонките, с които да отбелязвате кош след кош като Майкъл Джордан – изберете от многото ни модели на Nike, Jordan, Adidas и много други.

Лека атлетика

Тичането допринася за по-добрата концентрация на децата, укрепва мускулите на краката и спомага за повишаване на имунитета. Подобрява и работата на дробовете.

Коментирай