По-здрави у дома

Как да кажем „сбогом“ на досадната хрема през есента

Най-често задаваният въпрос през есента и зимата

08.09.2022г. / 15 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако има нещо, което може да провали есента, това е хремата. Едно от най-досадните състояния, които ни преследват в студените месеци е течащият нос. Понякога той може да е причинен от алергична реакция, но най-често се проявява при настинка или вирус. Ситуацията става още по-сложна, ако имаме и деца, защото почти сигурно е, че щом на един му протече носа, хремата ще завладее цялото ни семейство за броени дни.

Ако имаме късмет и сме взели навременни мерки, много често хремата отшумява в рамките на седмица, без да се развие в по-сериозно простудно заболяване.

Кои са тези мерки и грижи, които облекчават хремата, както и какви са начините за превенция, ще разберем от следващите редове.

Много течности

Едно от най-простите и ефективни неща, които може да направите, когато вие или някой от близките ви има хрема, е да пиете вода. Най-естественото за нас се оказва и най-полезното – хидратацията в случая спомага за облекчаване на симптомите при запушен нос. Приемът на повече вода и топли чайове спомага да се разреди слузестият секрет в синусите, да стане по-течен, воднист и съответно да може да се изхвърли по-лесно от носа. В противен случай този секрет става още по-гъст и лепкав, и запушва носа още повече. За да се хидратирате добре обаче избягвайте напитки като чай и алкохол, защото те спомагат за обезводняването на организма.

Правете си топли компреси

Нанасяйте периодично топъл компрес на челото и синусите, за да облекчите хремата. Топлият компрес стимулира и подобрява циркулацията на кръвта в областта на синусите. По този начин компресите с топла кърпа могат да спомогнат за втечняване на секретите и да облекчат дишането. Всяка една малка стъпка към подобряване на дишането си заслужава да се опита.

Използвайте силата на морската вода за промивки

При запушен нос и силна хрема едно от най-ефективните средства за облекчаване на дишането е назалният спрей с морска вода. Редовното почистване с разтвор с морска вода почиства и измива от носа всякакви алергени и бактерии, както и премахва засъхналите секрети. Честите промивки и почистването с морска вода значително може да подобри състоянието на назалните пътища, като втечни секретите и така подпомогне издухването им от носа. 

Благодарение на серията с назални продукти на Tonimer Lab можем да сме спокойни, че има подходящи средства за облекчаване на хремата и за намаляване на възпалението.

Серията съдържа няколко продукта, сред които е Tonimer Lab panthexyl Спрей 100 мл – хипертоничен разтвор на морска вода, богата на минерали и микроелементи за директно приложение. В разтвора се съдържат още:

  • ксилитол – подчертан противомикробен ефект, премахва бактериалния биофилм и заздравява лигавицата;
  • пантенол – ускорява реепителизацията и намалява възпалението. Подпомага лечението и съкращава периода на боледуване при простудни заболявания с микробна инфекция, ринопатии с крусти и следоперативно лечение.

В серията има продукт, насочен и към най-малките – Tonimer Lab hypertonic baby, хипертоничен спрей 100 мл. Неговият удобен накрайник с ограничител го прави изключително безопасен и лесен за употреба при бебета и кърмачета.

 

От Tonimer са помислили и за случаите, в които се налага да се правят инхалации. В такива ситуации са много удобни за приложение хипертоничните монодози. Те се продават в ампули от 3 мл и представляват стерилен хипертоничен 3%-ен разтвор на морска вода, богата на минерали и микроелементи за инхалации. Благодарение на инхалациите с този разтвор, носната лигавица се отбъбва и спомага да се втечни бронхиалният секрет. Улеснява се изчистването на носните пътища и се облекчава дишането.

Спете с по-изправена глава

За да облекчите дишането през нощта подпрете главата на няколко възглавници, така че да е по-изправена от обикновено. Повдигнатата позиция на главата ще позволи въздухът да минава по-лесно през ноздрите.

Почиствайте редовно дома си

Прах, животински косми (ако имате домашен любимец вкъщи) и полени са основните причинители за поява на хрема. За да предотвратите алергичните реакции, доколкото е възможно, стремете се към добра хигиена в дома и почиствайте редовно от мръсотия и прах.

Овлажнете въздуха в спалнята

Овлажнителят за въздух е добър помощник при битката със запушения нос. Овлажняването на въздуха в стаята, в която спим, допринася за отпушването на носа през нощта и помага да спим по-спокойно и пълноценно.

 

Внимавайте как издухвате носа

При запушен нос един от начините да го облекчим е като опитаме да издухаме част от гъстия секрет. Но дори и това простичко наглед действие трябва да се извършва внимателно, за да няма обратния ефект.

Ако издухваме носа много силно, можем да изпратим част от храчките и слузта с бактерии обратно в ушните канали, а това да доведе съответно до ушна инфекция. За да предотвратим подобно развитие, лекарите препоръчват да почистваме всяка ноздра поотделно. Да правим промивка с назален спрей на едната ноздра, да запушим другата с пръст и да издухаме само едната ноздра. След това повтаряме процедурата с другата ноздра. Всичко това се прави нежно и внимателно, по няколко пъти на ден.

Важно е при издухването на носа да не връщаме секрета обратно в главата. Слузта и храчките, които носят микроби, трябва да се изхвърлят при всеки възможен случай. Задържането им позволява да се размножават и разпространяват микроби и в други части на главата.

Как да осъществим превенция?

  • От ключово значение е добрата лична хигиена за всички членове на семейството. Като започнем от честото и продължително миене на ръцете, което е първото правило, на което учим децата си.
  • Спазвайте добра хигиена и на носа, като го промивате често с назален спрей. Tonimer Lab имат цяла серия с продукти за профилактика на назалните пътища. В серията ще откриете изотоничен спрей с морска вода, подходящ за възрастни. Tonimer предлагат и спрей за бебета и малки деца, който е с удобен накрайник с ограничител за безопасно приложение, меко впръскване и щадяща струя.
  • В случаите на кихане и кашляне да се стремим да го правим извъртайки главата към подмишницата, а не върху ръката. Така ще предотвратим разпръскването на болестотворни бактерии върху ръката, а и по други повърхности.
  • Честа дезинфекция на най-използваните предмети и повърхности като плотове, маси, тоалетни принадлежности, дистанционни, мишки и клавиатури, играчки на децата.
  • Да спазваме дистанция от хора, които проявяват симптоми на грип.
  • Изхвърляйте използваните кърпички веднага след употребата им.
Коментирай