По следите на КЕШ-а

На почивка без кеш – възможно ли е?

Да се наслаждаваме на почивката си, без да мислим за пари в брой

05.09.2022г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

„Парите трябва да се управляват, а не да им се слугува.“ – Сенека

Харесвам вдъхновяващи цитати като тази великолепна мисъл на Сенека, защото те ни напомнят как бихме могли да подобрим сегашната си ситуация. Когато става въпрос за финанси, тяхното печелене и управление, всеки има своята гледна точка.

Някои хора се движат с динамиката на времето и модерните технологии, докато за други стоенето в добре познатото е сигурно и удобно. Истината е, че рано или късно на втория тип личности ще се наложи да излязат от зоната си на комфорт, за да навлязат в друга зона, която ще им осигури двойно повече удобства, макар и да не го знаят. Какво искам да кажа ли? Ето и един пример.

С приятелите ми обичаме да си правим разни предизвикателства. Забавно е, а и така преоткриваме себе си, научаваме нещо ново един от друг, излизаме от зоната си на комфорт. Напоследък играем играта за безкешовото плащане. Аз съм от типа потребители, които предпочитат да не носят пари в себе си или ако нося, това най-често е минимална сума, докато една част от моите приятели не искат и да чуят за мобилен портфейл или пък за това да плащат за продукти или услуги чрез него, с дебитната или кредитната си карта, онлайн.

Хубавото е, че аз се радвам на подкрепата на още няколко приятели, които също като мен предпочитат портфейла им да е компактен и в него да не дрънкат монети, както и да няма смачкани банкноти. 

Като млад и динамичен човек обичам да пътувам, да си правя кратки или дълги екскурзии у нас и в чужбина. Компания ми правят моите приятели разбира се, "традиционалистите" с кеша и другите с безкешовото плащане.

Как се случва една безкешова почивка и възможно ли е да изкараме цялата ваканция само с дигитални плащания?

Ето това е едно от летните предизвикателства (и не само летни), нашата малка игра-закачка с моите приятели. Отговорът е лесен - да! Защото разполагам с мобилен портфейл от последно поколение.

Звучи сложно, но всъщност не е. Аз го наричам моят невидим портфейл, защото е в телефона ми. С него се разплащам бързо и удобно, разполагам и с дигитална карта, а когато стайлингът ми го позволява обичам да нося смартчасовник и тогава дори не ми е нужен мобилният ми телефон, за да се разплащам, защото всичко се случва с часовника. Разбира се, в портфейла си държа да имам по една пластика дебитна и кредитна карта.

Е, настъпи моментът да платим своето пътуване с нашите приятели и ето го предизвикателство едно. Аз плащам безкешово, хората с кеш – сещате се. Аз си спестих доста време и разкарване до офиси на туристически агенции.

Тръгваме на път и преди да потеглим, приятелите с кеш винаги държат да се отбием до определен банкомат на тяхната банка, за да изтеглят пари за пътуването си. Понякога в банкомата няма достатъчна наличност или пък е развален, което ни принуждава да обикаляме, докато намерим работещо устройство и разбира се, това малко досажда и изнервя... Дотук може да се каже, че аз и останалите от компанията с безкешовото плащане водим в играта.


Пристигаме на морето.

Време е за забавления, закупуване на сувенири, плажуване, релакс.

Следващото предизвикателство – отиваме на плаж, а моите кешови приятели или ще си забравят портфейла или ще трябва така да го скрият, че дори те няма да могат да си го намерят. А дори се оказа, че единият от тях е забравил да си вземе банковата карта за разплащане, тъй като нали той плаща предимно кеш, тя не е постоянно в портфейла му.

Моите пари са в телефона и дори да не съм си взела физическите карти за разплащане, ще си ползвам мобилния портфейл бързо, лесно и безпроблемно, без да броя монети или пък да обръщам валути.

На ден трети от едноседмичната ни почивка, на хората с кеша парите им намаляха драстично. Някои си накупиха хубави придобивки, други бяха твърде щедри с бакшишите в бара... А, да не забравим и за кеш приятеля без пари на морето.

Няма проблем, нали са ми приятели, докато се излежавам с коктейл на плажа им изпращам за секунди малко средства от моята сметка. Другите с безкешовото плащане също се включват в спасяването на нашите приятели. Може да се каже, че дори се чувстваме герои.

Имаше още доста забавни ситуации от закупуване на билет за градски транспорт с карта, до плащане на напитки на бара, сладолед на сергия. Наехме си яхта за един ден, гмуркахме се. И всичко това успяхме да заплатим изцяло дигитално, без никакъв проблем.

Един от редките случаи, в които парите в брой бяха задължителна и единствена опция за плащане беше за вкусната царевица на плажа. Тогава приятелите с кеша се отчетоха и почерпиха по една царевица, тъй като там се изискваше да се плати в брой.

Всъщност, като се замисля, имаше само две места, на които трябваше да плащаме в кеш – за царевицата на плажа и за да вкусим от невероятната улична храна. За нея все още се налага да ме „спонсорира“ някой приятел с  пари в брой, но само там.

А кой знае, догодина като се върнем, може и продавачите на улична храна да са се снабдили с устройства за дигитално плащане. Нищо чудно. 

И въпреки че това бе нашето предизвикателство, което трябваше да ни изкара от зоната ни комфорт, всъщност показахме на нашите приятели какво удобство е това да си плащаш безкешово, където се предлага тази възможност. А това е почти навсякъде.

Емоциите и предизвикателствата за нашата компания не спират, защото планираме в началото на есента новото си пътуване. Хубавото е, че вече някои от кеш приятелите ни решиха да пробват удобството на дигиталните плащания и сега ще се включат в играта с награди на Пощенска банка и Mastercard. 

На, който му се печелят награди, докато си пазарува, да продължава да чете.

Както ви стана ясно, с моите приятели обичаме забавленията, както и това да печелим. Затова редовно следим за игри, в които имат предимство хората, които плащат без кеш.

Например в периода от 1 септември до 30 ноември участваме в промокампанията на Пощенска банка и Mastercard с повече от 10 награди, тъй като се разплащаме с дебитни и кредитни карти или wallet.

Отбележете си на календара 1 септември – 30 ноември. В този период на кампанията са ви необходими поне 10 плащания с дебитна или кредитна карта Mastercard, за автоматично участие в томболата с награди. 

Тези от вас, които ще се разплащат само с уолет (wallet; мобилен портфейл) могат да участват в томболата за спечелването на 1 от 3 туристически ваучера на стойност 2000 лева.

За малко да забравя и за малките награди, които са 100 ваучера по 100 лв. от Emag.

Жестоко, нали?

Както започнах разказа си в началото – мъдрост е да се учим как да управляваме парите си, а не да им робуваме.

Снимки: личен архив.