По следите на КЕШ-а

Денят на една майка... без кеш

Има ли начин да изпълним задачите от деня, без пукната пара в джоба?

28.09.2022г. / 09 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Сепвам се в съня си и рязко подскачам – от стаята се чува детски плач… Поглеждам часовника – часът е точно 6.55 сутринта. Тръгвам тичешком – малката е будна – взимам я, за да я кърмя, и за части от секундата в главата ми се подрежда нещо като бегъл план за деня – ставане, сутрешен тоалет, хранене, кърмене, прибиране на прането… А, да – и да взема черното сако от химическото чистене, трябва да платя сметката си за телефон, да отида на пазар...

След като успявам криво-ляво да оправя дома, себе си и малката, екипирани и готови – тръгваме по задачи. Първата ми спирка е химическото чистене – заставам спокойна и изчаквам реда си – след като разбирам колко трябва да платя, вземам портмонето си… само за да разбера, че нямам кеш – колко познато. Слава богу, вече навсякъде мога да използвам моята Mastercard – само с едно докосване сумата е платена, а аз съм спасена… И така – след като минавам по тротоарите с количката, сякаш участвам във видеоигра, продължавам с моята следваща спирка – трябва да напазарувам. Отивам в големия супермаркет наблизо, обикалям магазина и лека-полека започвам да пълня пазарската количка – трябва да внимавам, защото ако прекаля, няма да мога да нося всички продукти. След като преценявам колко точно ще мога да нося, заставам чинно и изчаквам реда си на касата. Ох… Какво става? Опашката върви много бавно… имам чувството, че се редя от цяла вечност.“ Търпение, търпение“, казвам си наум. Още малко – почти достигам заветното място и с радост ще застана лице в лице с касиерката. След като изчаквам маркирането на всички стоки, отварям чантата, за да взема портмонето си… което за съжаление не е там… Ами сега?! Изглежда съм го забравила в химическото чистене… Суетя се около секунда-две… Поглеждам към ръката си – ами, да, часовникът! Как не се сетих – моят дигитален спасител е тук! Докосвам китката си – и готово! Без притеснения, без срам, без кеш! Торбата е пълна, а аз съм спасена за втори път днес!

След като излизам от супермаркета, удрям бърз спринт (доколкото това е възможно с натоварена количка и бебе) към химическото чистене. След като стигам до целта си, служителката ме поглежда умилително и ми връчва портмонето. Започвам да се чувствам леко уморена и изнервена. Мисля, че и двете имаме нужда от почивка – малката, за да хапне, а аз – за да изпия чаша ароматно капучино, и просто да поседна, загледана в нищото в близкия парк. И да не забравя – трябва да изтегля пари…

На входа на парка виждам любимата си кафетерия – обожавам тяхната селекция от кафета. Отново опашка… Идва моят ред – изтеглих ли пари?! Ооо, не отново! Възможно ли е да съм толкова разсеяна? За пореден път ще платя без кеш. Взимам топлата си напитка и се отправям към първата срещната пейка – настанявам се удобно и се наслаждавам на последните слънчеви лъчи, които леко и приятно погалват лицето ми и ми напомнят колко прекрасен е животът. Малката хапва набързо пюре, слагам я в количката и тя заспива.

Време за мама“ – безценни и блажени минути, в които мога да се насладя на вкуса и аромата на любимата си напитка и да разгледам какво ново има в социалните мрежи.

След кратката почивка се отправям към вкъщи, където ме чакат още недовършени домашни задачи. Ще минат още няколко часа, преди да успея отново да се рея без проблем в интернет пространството.

Часовете минават – малката е в леглото, а аз амбициозно взимам телефона в ръка. Днес денят беше динамичен – добре е, че използвам основно безкешови плащания, така лесно мога да проследя къде точно отиват парите ми, тъй като острата памет определено не е моята сила. Отварям приложението си – с дигиталния портфейл е достатъчно да вляза, за да мога да видя баланса и разходите си. За съвсем малко време – буквално само 3-4 секунди са ми необходими, за да видя всички движения по сметката си. Продължавам с разбора от деня и браузването в интернет. В една от големите платформи срещам нещо, което е точно за мен – игра, която е обвързана с онлайн плащания.

Ако и вие сте като мен и предпочитате дигиталните разплащания и вече сте се убедили колко по-лесно и бързо стават покупките с тях, можете да се включите в кампанията на Пощенска банка и Mastercard с повече от 100 награди.

Отбележете си на календара 1 септември – 30 ноември 2022. В този период са ви необходими поне 10 плащания с дебитна или кредитна карта Mastercard от Пощенска банка за автоматично участие в томболата с награди – ваучери за пазаруване в Emag на стойност 100 лв. А ако поне една от 10-те трансакции е направена с мобилния портфейл ONE wallet или с Apple Pay, това гарантира участие за голямата награда - един от три туристически ваучера за пътуване в страната и чужбина на стойност 2000 лева.

Замислих се за миг – определено наградите си заслужават, особено ако и вие сте като мен и редовно пазарувате с карта или уолет. Днешният ден за пореден път ми доказа, че да плащам с мобилен портфейл навсякъде, без да се налага да ровя за банкноти и монети в портмонето си е нещо, което за мен е голямо облекчение, особено когато в главата ми има поне няколко задачи, и за моя огромна радост – тегленето на пари вече не е от тях. Нека изпробваме нещо ново и вие и аз – смело да навлезем в дигиталния свят, където ни очакват нови възможности и хоризонти. А освен това и чудесни награди! Заслужава си да опитаме, нали?

Снимки: личен архив; Shutterstock.