Интимно

Кога сексът е опасен за бременността?

21.09.2011г. / 15 16ч.
Нина Иванова
Кога сексът е опасен за бременността?

Бременността е най-прекрасният период в живота на една жена. Е, да, има ограничения, които я съпътстват, като да внимаваме какво ядем, да избягваме алкохол и цигари, да сме спокойни, но всичко това е само в името на едно здраво и красиво бебче!

Сред най-дискутираните теми, свързани с бременността, е сексът през този период. Темата е изключително вълнуваща най-вече за бъдещите татковци, за които сексът е много важен, но не искат и да навредят на бъдещата си рожба. Ето защо ще посочим в кои ситуации сексът трябва да е тема табу и кога не:

1. Сексът не предизвиква контракции и това е доказан медицински факт. Преди всичко може да се успокоите, че ако правите секс с любимия, няма начин да предизвикате нежелани контракции.

2. Лекарите предупреждават сексът да се избягва само в следните ситуации:

  • ако вече сте преживели аборт;
  • ако бременността ви протича с плацента превия (ниско предлежаща плацента);
  • ако имате вагинално кървене, което се среща при 1/3 от бременните жени;
  • при многоплодна бременност;
  • при изтичане на околоплодна течност;

3. Повечето акушер-гинеколози съветват бъдещите родители да не отказват секса, а напротив, да му се наслаждават толкова често, колкото поискат. Ако се чувствате добре и не се намирате в нито една от гореизброените ситуации, то сексът е идеалният начин за вас да отпуснете напрежението и да повишите настроението си.

4. Сексът по време на бременност следва да е нежен акт, без никакви груби или прекалено бързи, резки движения, за да се избегне всяко нараняване, дори и минимално.

5. Доказано е, че редовният секс в първите месеци не води до никакъв риск за бебето.

6. Идеалната поза за напреднала бременност, когато формите вече са по-заоблени, е „лъжички“. За различните секс пози може да прочетете още тук.

Прочетете още:

Коментирай