Интимно

Знаците, по които ще разпознаеш насилника

18.06.2012г. / 15 47ч.
Нина Иванова
Знаците, по които ще разпознаеш насилника

Домашното насилие е един от най-сериозните социални проблеми в съвременното ни общество. Причините за широкия обхват на проблема могат да са от най-различен характер – семейната среда и възпитанието (липсата на такова), лоша приятелска среда, ниска образованост, бедност, комплекси и т. н.

Тъжната статистика у нас сочи, че всяка четвърта жена е физически и психически насилвана от партньора си. Трудно могат да се поправят последиците от тази тежка травма за жената, ако вече насилието у дома е факт. Има ли начин обаче това насилие да бъде предотвратено и предусетено навреме? Вижте кои са ранните признаци, че мъжът до вас може да се окаже бъдещ насилник:

1. Проявява безпричинна агресия към предмети, животни и хора

Един от най-сигурните знаци, че нещо не е наред е проявата на каквото и да е насилие. То може да е минимално, изразено само чрез удар на предмет/стена. При първи признак на агресия бъдете нащрек и се консултирайте с психолог. Мъжът до вас може да има сериозни психически и емоционални проблеми, за които самият той да не подозира.

2. Ежедневна нервност и сприхавост

Стресът влияе на всички ни, това е широко известен факт. И все пак, всеки трябва да намери своя начин да излее яда и болката си, без да наранява околните. Забележите ли, че сприхавостта му не отминава, а дори се влошава, знайте, че това е само началото.

3. Скандали и яростна ревност

Голяма част от семейните скандали са причинени от проявата на ревност от страна на мъжа. Засегнатата мъжка гордост, дори да се случва само в неговото съзнание, почти неминуемо води след себе си тежки последици. Бъдете нащрек още при първите скандали, в които той изпуска нервите си. Не чакайте проблемът да се задълбочи, а потърсете специализирана помощ или се разделете.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай