Безопасният секс – тема, която все още се обсъжда малко у нас. Дали защото повечето се изчервяваме при думата "секс" или защото така е по-лесно ... Но факт е – броят на абортите у нас е по-висок от броя на ражданията. В последните години броят на децата, оставяни в домове, не намалява ... Изход от това има. Важното е – да говорим свободно на тази тема и да подготвим децата си за нея.

Най-модерният начин за предпазване от забременяване са контрацептивите. Разбира се, те са за тези, които вече водят редовен полов живот, имат трайна връзка и един партньор. Противозачатъчните дават на жената свобода и увереност, контрол над собственото си здраве и бъдеще. Но противозачатъчните се предписват от гинеколог и като цяло не са избор, когато говорим за началото.

За случая, когато говорим за първи полови контакти – безспорно по-доброто решение са презервативите. Изследване в САЩ сочи, че около половината от запитаните студенти казват, че използват редовно презервативи. У нас няма точни или дори никакви данни за това. И все пак, ето защо трябва да се използват презервативите:

  1. Презервативът е единственият начин да се предпазим от предаваните по полов път болести, в това число СПИН, когато се използват правилно и постоянно.
  2. Презервативът е най-надеждният метод за предпазване от нежелано забременяване.
  3. Презервативът няма странични реакции на здравето.
  4. Има различни цветове, форми, вкусове, текстури, размери презервативи.
  5. Презервативът може да помогне на жената срещу рак на матката.
  6. Презервативи се продават навсякъде – аптеките, супермаркетите, обикновени магазинчета, лесно е да си купиш, не е необходима рецепта от лекар.
  7. Презервативът прави секса "по-чист".
  8. Презервативите са част от модерния начин на живот.