Интимно

Съвети за справяне с ревността

24.09.2012г. / 12 19ч.
Снежана Проданова
Съвети за справяне с ревността

Връзката между двама души се гради най-вече на взаимното доверие. Любовта не би могла да цъфти в среда, където постоянно се разменят мнителни погледи и виреят съмнения. Не можеш да си сигурен дали си ревнив, докато не се окажеш в „изпитателна“ ситуация. Едва тогава човек разбира колко много болка причинява съмнението, че те грози заплаха да изгубиш любимия.

В повечето случаи ревността е неоправдана – плод на въображението ни и израз на това колко много ни е грижа за човека до нас. Съществуват и други видове ревност, някои от които се изразяват в параноя, насилие, заплахи, преследване. Ако се абстрахираме от вторите и се съсредоточим единствено в безобидните случаи, които сами превръщаме в драми от ежедневието си, можем да изведем някои малки съвети за преодоляването на ревността.

Мислете позитивно

Ревността се храни с негативни емоции. Не им позволявайте да завладеят съзнанието ви и бъдете позитивни. Така чашата ще е наполовина пълна, а проблемите ще се превърнат в конструктивни изпитания за личността ви. Ще изгубите чувството за фаталност в съмненията си и ще можете да погледнете на ситуациите с нови очи.

Не се сравнявайте с останалите

Всички сме различни. Чуждата паничка винаги ще ни се струва по-пълна, но реално погледнато не е така. Това, което липсва в нашата връзка и го има в тази на приятелите ни и се компенсира от нещо също толкова съществено, което ние имаме, а те – не. Не се опитвайте да копирате и да подражавате на други двойки – те са открили това, което ги сплотява и държи заедно. Съсредоточете се върху своята връзка и начините да я заздравите.

Замислете се за последствията

Мъжът ви е излязъл с приятели и сте сама у дома. Ако дори за момент ви споходи мисълта, че може да ви е излъгал и в момента да прекарва времето си с друга по-красива, по-умна и по-успяла жена от вас, скарайте се на въображението си. Замислете се – как фактът, че се притеснявате, би помогнал за това да предотвратите каквото и да било? Най-вероятно никак. Каквото и да се случва в момента, вие сте безсилна. Изчакайте любимия да се прибере и споделете с него притесненията си. Разговорът е най-добрият начин за решаването на проблемите във връзката.

Негативни емоции с положителен знак

В момент на гняв човек се чувства преизпълнен със сили. Отдайте се на фитнес в залата, в парка или тренирайте у дома. Изразходвайте всичката си негативна енергия и се опитайте да разсеете тревогите си.

Освен това – ревността ни провокира да се стараем да бъдем по-добри, по-грижовни, по-отдадени. Потърсете начини да усъвършенствате личността си и да покажете любовта си към човека до себе си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай