Интимно

Слага ли изневярата край на взаимоотношенията с партньора?

Доверие, компромиси, търпение - струвало ли си е?

07.11.2012г. / 12 13ч.
Ана Петрова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Има ли семеен живот след изневярата? Може да се изненадате от отговора, но – да, има. (Понякога.)

Хората обичат да казват, че всъщност това е проблем, свързан с доверието – и са прави. Но това не е всичко. И освен това за чие доверие става въпрос?

Свързани статии

Доверие в самия себе си

Обикновено партньорите не изневеряват, когато нещата вървят добре. След като изневярата е факт, ние започваме да се съмняваме в себе си – в нашата привлекателност, компетентност, инстинкти. Ако искаме отношенията ни с любимия да бъдат същите, както преди, и ако успеем да преглътнем горчивата истина, че за момент той е предпочел друга пред нас, трябва да започнем да вярваме отново в себе си.

Доверие в нашите инстинкти

Обикновено има достатъчно признаци за изневярата, но много от нас ги игнорират, защото не искат да се изправят пред „най-лошото“. Капаците на очите обаче са ефикасни за несериозна връзка, но не и за брака. Ако искаме да залепим счупеното щастие, трябва да започнем да вярваме в способността си да усещаме, когато нещо не е наред и да имаме самочувствието, че можем да възстановим връзката.

Доверие във „виновника“

Тук нещата стават сериозни. Как въобще може да имаме доверие на някого, който е извършил предателство спрямо вас? Разгледайте ситуацията от тези две гледни точки:

1. Вашият партньор не ви е изневерил, защото не ви обича. Той е изневерил, защото не обича себе си във връзката. Ние обичаме човек, връзката с който ни прави такива, каквито искаме да бъдем. Затова когато някой изневери, то обикновено е защото той вече не се харесва такъв, какъвто е във връзката. Поради липсата на смелост (или воля, или способност) да промени динамиката на отношенията, той отива да търси някой друг, който ще му помогне да изрази себе си по различен начин.

2. Вашият партньор ви е изневерил, защото не умее да изгражда наново това, което се руши. Много от нас не знаят как да общуват, да правят компромиси, да преговарят, да поставят нови рамки – все инструменти, които са изключително полезни, когато искрата в брака започва да гасне. Добрата новина е, че тези инструменти могат да бъдат придобити и с тях връзката може да бъде променена из основи.

След изневярата нещата във взаимоотношенията ви няма да са същите, но това не означава, че връзката ви няма да е пълноценна. Ако той наистина съжалява за стореното, разкайва се и иска да продължи да е с вас, помислете сериозно дали да му дадете шанс.

Често хората използват изневярата като лесен начин да се отърват от връзката си с „временния си партньор“. В случай, че попаднете на такъв, можете само да му благодарите за стореното и да продължите смело и със самочувствие напред.

Коментирай