Интимно

Разлики в начина на общуване на мъжете и жените

Жените казват „да“ по-често, мъжете стигат до заекване

08.01.2013г. / 10 30ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чак толкова ли се различават жените от мъжете по начина на общуване? Наистина ли жените говорят повече за чувства и емоции? И наистина ли мъжете рядко слушат какво им се говори?

След направени социални изследвания и проведени анкети, социолозите си правят следните заключения:

Наистина, жените обичат да разговарят за чувства и хора, а мъжете предпочитат да обсъждат обекти, дейности, технологии, спорт.

Свързани статии

Мъжете се афектират повече от жените при разговор и в следствие от това се случва дори да заекват.

Мъжете много по-често използват груби думи. Подкрепено с числа, това изглежда така: 72% от анкетираните мъже, срещу 58% от анкетираните жени. Въпреки това при конфликт жените си служат с много по-остър и точен език.

Мъжете обичат да разказват вицове, особено в по-големи и смесени компании. Жените избягват да разказват вицове в присъствие на мъже, а предпочитат да го правят в компанията на две-три приятелки.

Жените използват много по-често частицата „да“ в разговор, защото освен потвърждение, те влагат в нея и смисъла „слушам те“. Докато мъжете я използват преди всичко в смисъл, че са съгласни.

Жените на възраст между 18 и 25 години споделят повече интимни теми с близките си приятелки, отколкото мъжете на същата възраст.

Заради формата на ларингса и гласните струни, женският говорен апарат произвежда по-мелодични и комплексни звуци от мъжкия. Това кара мъжете да активизират части на мозъка си, с които да анализират емоционалното и музикално съдържание, за сметка на смисъла на казаното.

Коментирай