Интимно

22 интересни факта за любовта

На какво мирише любовта?

18.01.2013г. / 10 30ч.
Ана Петрова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Любовта като явление отдавна е навлязла като обект на разглеждане и в научните среди. Търсят се източниците на това така разпространено красиво и едновременно с това опасно чувство. Романтиците биха се възпротивили с твърдението, че чувствата не могат и дори не бива да бъдат химически категоризирани и обяснявани. Да, но още в древността хората са правили магически отвари и тайни ритуали за призоваване на любов.

Интересно е да се види как представата на хората за любовта и начините, по които са си я обяснявали, се изменят във времето. Интересно е и да погледнем няколко исторически и научни факти, за да сме напълно ясно и пред себе си – що е това любов?

Относно отварите – човешката пот е била един от основните компоненти на едновремешните парфюми и любовни отвари.

На остров Бали мъжете са смятали, че жените ще се влюбят в тях, ако им поднесат като храна листо с гравирано изображение на бог с голям мъжки полов член.

Мексиканският император Монтесума е смятал шоколада за любовно лекарство и е пиел по 50 чаши течен шоколад преди да влезе в харем от 600 жени.

Според учените, човек се влюбва около 7 пъти преди да се омъжи.

Съществуват хора, които не са изпитвали любов. Причината за това може да е заболяването хипопитуитаризъм.

Думата „любов“ произхожда от санскритското lubh, което означава „желание“.

Годежните пръстени най-често се носят на безименния пръст на лявата ръка, защото древните гърци са смятали, че през този пръст тече vena amoris или „вената на любовта“, която стига директно до сърцето.

Първият годежен пръстен е открит в Древен Египет. По него има много детайли, правещи връзка със слънцето и луната, формата му на окръжност се свързва смислово с идеята за безкрайността.

Семенната течност може да допринесе за по-романтична любов. Тя съдържа допамин, както и киселини, които действат на мозъка като стимулант за секрецията на „хормона на щастието“.

Така известният ни герой от римската митология Купидон произлиза, според някои култове, от Хаоса и символизира примитивните чувства на любовта и желанията.

Думата лесбийка произлиза от името на гръцкия остров Лесбос, на който известната поетеса Сафо създава поемите си, посветени на нейните жени-любовници.

Европейските мъже подсъзнателно се заглеждат по жени, чиято обиколка на талията е около 70% от тази на таза.

Древните гърци правели аналогия между любовта и ябълките, защото те издържали много дълго време, след като били откъснати от дървото.

Всички знаем, че четирилистните детелинки носят късмет. Интересен факт е, че в някои части от Ирландия жените изяждали четирилистна детелинка, мислейки си за любимия човек, защото вярвали, че така той ще се влюби в тях.

Според някои психолози, жените търсят в лицето на мъжа си аналог на своя баща, а мъжете – на майка си. Според други обаче, любимият човек прилича най-много на родителя, с когото имаме неразрешени проблеми от детството.

Според проучвания, много по-вероятно е мъж да се влюби в жена, ако се запознае с нея в опасна ситуация като например земетресение, пожар и т. н. Спомнете си само за всичките екшън филми, които са на базата на този принцип.

За жените по цял свят е по-вероятно да се влюбят в мъж с амбиции и образование, заможен, с добро чувство за хумор и още много тривиални качества. Силна роля играят обаче скулите и долната челюст, защото подсъзнателно ни подсказват за по-високи нива на тестостерон. Най-елементарният пример – Джони Деп, разбира се.

Според древногръцкият философ Платон хората били четирикраки, четириръки същества с две двойки уши и очи, с лица от двете страни на главата и с общи полови органи. Когато тези същества обаче се опитали да доминират над боговете, Зевс ги разделил на половина и създал мъжа и жената.

Любовта и похотта задействат различни центрове на мозъка.

В повечето случаи, възрастта на мъжа има определящо значение за продължителността на брака: ако той е с 9 или повече години по-възрастен от жената, за която се жени, преди тя да е навършила 24, шансовете за развод са по-големи.

Най-често разводът настъпва около четвъртата година от брака. Ако се премине този критичен момент без трагедии, връзката става по-стабилна.

Най-често мъжете сключват брак с жени, които са с около 3 години по-млади от тях.

Коментирай