Бебето вече е у дома, дори сме посвикнали с присъствието и грижите около него. Раждането не е толкова назад във времето, но ежедневието избутва спомена. Време е постепенно да се върнем към нормалния си ритъм на живот, да преодолеем следродилната депресия. Към всичко това естествено се вписва и необходимостта да възстановим нормалните си сексуални взаимоотношения с половинката.

Погрешно се смята, че мъжът е основният, който настоява за възвръщане към секса след раждането. У жените в последните месеци от бременността, а понякога и през целия й период либидото е силно понижено. Това се съчетава от дискомфорта от наедряването и като цяло пониженото самочувствие. Това състояние понякога продължава до месец или няколко месеца след раждането. Но със сигурност на жената сексът липсва почти толкова, колкото и на мъжа.

Колко време след раждането е нормално да се възстанови сексуалният живот? Разбира се точно предписание няма – всичко е индивидуално. Най-важното е как се чувствате вие и партньорът ви.

По медицински предписания е добре да не се прави секс през първите шест седмици (около месец и половина) след раждането, независимо дали е нормално или секцио. Около шестата седмица е добре да се направи медицински преглед, след консултацията с лекаря и неговото "ОК".

В началото честотата на сексуалните взаимоотношения най-вероятно няма да е тази от преди забременяването, с оглед умората на майката от кърменето и грижите за новороденото, но партньорът следва да отдаде необходимото време за възстановяване на желанието й и радостта от интимните им взаимоотношения.

Това, което е важно да се знае е, че след раждане, дори и при кърмещите майки, следва да се използват контрацептивни средства (най-добре презервативи), защото съществува повишен риск от забременяване, дори при липса на възстановена менструация.

Публикуваме този материал след запитване от Ани Д.: "Здравейте, чудесно списание, чета ви всеки ден, имам проблем, но не зная подходящ сайт, където да намеря това, което ме вълнува. Мога ли да ви попитам за проблема за секса след раждане, кога трябва да се върне желанието за секс, защото го няма вече 5-ти месец – към кого да се обърна за помощ? предварително благодаря."