Интимно

Помощниците в секса

Кога и какви лубриканти да използваме в любовната игра

25.02.2013г. / 15 34ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Напоследък все повече гинеколози, лекари и сексолози подкрепят и препоръчват употребата на лубриканти. Вече имаме възможност за избор на опаковката, състава, аромата, ефекта... Но как в крайна сметка да изберем по-добрия вариант? По-добри ли са тези на водна основа, или на силиконова? Наистина ли са толкова необходими за страстен секс? И каква алтернатива на лубрикантите можем сами да си направим?

Свързани статии

В лабораториите правят експерименти с цел създаване на синтетични лубриканти, въпреки, че ние жените, имаме способността да ги секретираме естествено. Става въпрос за леко лепкав секрет, който се отделя в маточната шийка и вагиналните стени. Някои от функциите му са да предпазва вагината от инфекции, да подготви тялото за сексуалния акт и да регулира месечния цикъл.

Промените в хормоналния баланс, настъпването на менопаузата, стресът и уринарните инфекции са сред факторите, които влияят на женската лубрикация. Въпреки, че са много малко на брой, има жени, които нямат тази способност. Нещо повече, може да се случи на всяка жена – да не отдели секрет, ако не е правилно стимулирана.

Синтетичните лубриканти безспорно са отличен заместител на естествения женски секрет, спомагащ за безболезнен секс и предотвратяващ вагинална сухота. Веднъж щом се преодолее грешната мисъл, че лубрикантите сочат единствено за дисфункция на половите органи, можете да усетите ползата от тях. Най-честата им употреба е свързана с анален секс, за да се предотвратят рани. Някои секс играчки също изискват да бъдат комбинирани с правилния лубрикант.

Какви видове лубриканти можете да намерите по магазините?

  • На водна основа – най-разпространени и най-популярни, особено за хора, за които има риск да получат алергична реакция. Добре е да се използват с презерватив.
  • На силиконова основа – значително по-трайни са от тези на водна основа. Не е добре да се използват със секс играчки от силикон, защото трудно се мият.
  • Домашни лубриканти – бебешко олио, лосион за тяло, или обикновен вазелин не са за препоръчване. Биха могли да предизвикат и разкъсването на презерватива, ако се използва такъв.

Преди да изберете лубрикант, консултирайте се с личния си лекар, за да сте сигурни, че няма риск от алергична реакция към вещества в съдържанието.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )