Интимно

Колко секс ни е нужен, за да сме здрави?

Сексът лекува тялото и психиката

26.03.2013г. / 12 51ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сексът не е като спортните тренировки – да му поставиш график и да го спазваш стриктно – 3 пъти седмично, в петък вечер или в събота сутрин. Въпреки това лекари обясняват ползотворното влияние на интимните преживявания върху човешкия организъм – върху тялото и психиката.

Свързани статии

Швейцарски учен експериментално доказал ползата от сексуалния контакт за имунната система на човека. Невроимунолога от Цюрих провел различни експерименти и изчислил зависимостта на човешката имунна система от текущия полов живот. Най-общият извод, който ученият направил е, че след оргазъм количеството на така наречените „килърни клетки“ в организма нараства един път и половина.

„Килърните клетки“ или фагоцитите разпознават съединението на клетъчните образувания, заразени с различни вируси, – пояснява експеримента на своите колеги специалиста по имунология Петер Шляхер от Мюнхен. – Забелязали заразяването „килърните клетки“ проникват вътре и провокират заразената клетка да се самоунищожи. По този начин, ако сексът увеличава числото на килърните клетки, той не само помага за здравето на човешкия организъм, но и поддържа неговата имунна система“, съобщава medikforum.

Секс два пъти седмично – повишава нивото на имуноглобулин А, което означава, че ще боледувате по-рядко от простуда.

  • Секс три пъти седмично – укрепва кръвоносните съдове, влияе благоприятно на сърцето.
  • Секс четири пъти седмично – кожата ви ще заблести и засияе.
  • Секс пет пъти седмично – зарежда с оптимизъм и вяра.
  • Секс шест пъти седмично – рядко се случва, но не е изключено. Тогава мозъкът ви е добре наситен с кръв и се радвате, че можете пълноценно да работите.

А когато сексът е съчетан с истинска любов, тогава ефектът му е двоен! Учени от Международната федерация по сърдечносъдови заболявания считат, че любовта лекува стреса, депресията и тревогата. Това са трите основни психологически фактора, които разболяват сърцето. Освен че подобрява циркулацията на кръвта, изчезват и главоболието, спазмите и невралгиите. Психолозите напомнят, че когато обичаме, в организма ни се образуват антитела, които ни пазят от болести.

Коментирай