Интимно

Защо жените са по-бъбриви от мъжете?

Науката се произнася авторитетно по въпроса

27.03.2013г. / 12 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Често ли ви се случва да се усетите, че в разговор с мъжа си или приятеля си през последния половин час чувате само своя собствен глас? Осъзнавате, че не сте му дали думата от доста време, увлечена в приказки. Не се смущавайте от този факт, вие сте просто една от милионите жени, които не изпитват трудност да намерят тема за разговор и да споделят дълго и „напоително“ мислите си върху нея. Любопитно изследване посочва, че една „средностатистическа“ жена изговаря около 20 000 думи на ден, а един мъж – около три пъти по-малко, само 7 000 думи. На какво се дължи тази драстична разлика?

Природата е била по-щедра към жените

Свързани статии

Артикулираната и гладка реч се оказва свързана с наличието на един конкретен протеин в човешкия мозък, наречен FOXP2. Учени от Медицинския университет в Мериленд, САЩ са провели изследвания, които доказват, че жените притежават точно този важен протеин в по-голямо количество от мъжете. Ето, че вече си имаме и доказана биологическа причина, оправдаваща приказливостта ни.

Жените са по-наблюдателни

Това си е факт, който не е нужно да се доказва научно, нали? Само си спомнете след последното парти, на което сте били заедно със съпруга си колко повече детайли относно облеклото, храната, темите на разговори, прическите на присъстващите сте забелязали вие за разлика от него. Жените имат специфичната нагласа да забелязват подробностите в нещата и характерните черти на хората, които ги заобикалят. Всичко това им дава повод и „материал“ за безкрайни разговори.

Чрез разговори се разрешават проблеми

За разлика от мъжа, който в стресова ситуация съвсем изгубва дар слово, жената предпочита и дори има нужда да каже на глас мислите, които я натоварват, да сподели проблемите си, да „облече в думи“ чувствата си. Повечето жени смятат, че по този начин проблемът им е наполовина разрешен и разбира се това е чисто интуитивно (и най-често правилно) решение.

Жените изразяват себе си чрез речта

Това е естествения им начин за комуникация. Щом нещо им хареса – споделят, ако пък нещо не одобряват – намират винаги подходящите думи да го изразят. А що се отнася до мъжете – те обикновено предпочитат да говорят с езика на тялото си. Всъщност, ако една жена е мълчалива, то това означава, че нещо наистина не е наред. И тук не става дума, за това че просто е в лошо настроение или че е в цикъл, а по-скоро че мъжът до нея е оплел конците и трябва да се подготви за буря...

Коментирай