Интимно

Загубата на тегло влияе на романтиката във връзката

Промяната в живота на единия от партньорите определено оказва влияние върху динамиката на връзката им

17.11.2013г. / 12 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Свалянето на излишните килограми обикновено носи ползи за здравето на човек. Той не само е по-здрав, но добрата фигура може да повлияе положително и на самочувствието му. Оказва се обаче, че загубата на тегло невинаги носи ползи за тези, които са обвързани.

Според изследване на North Carolina State University процесът на сваляне на килограми може да се отрази положително на връзката между двама партньори, но може и да разруши романтиката във взаимоотношенията им. Според учените в такива моменти комуникацията между партньорите е от изключително значение за поддържането на здрава връзка.

В изследването са взели участие 21 двойки. За период от две години единият от партньорите е отслабнал 30 или повече килограма с помощта на диета, физическа активност и медицински процедури. Партньорите е трябвало да попълнят и въпросници, в които учените питат дали загубата на теглото на единия партньор по някакъв начин е оказала влияние върху връзката им.

Свързани статии

Резултатите от изследването показали, че сред тези двойки, в които и двамата партньори приемат тези здравословни промени, комуникацията и отношенията между тях са се променили в положителна посока. Когато единият партньор иска да следва здравословен режим и намира правилния начин на комуникация с другия, това води до положителни взаимодействия и помага за сближаването на партньорите.

Разбира се, не при всички двойки тестовете са завършили с положителен резултат. При някои от двойките загубата на тегло оказала негативен ефект върху комуникацията и връзката. В такива моменти често единият партньор отказва да приеме новия начин на живот на половинката си. Нерядко се случва неприемащият да се усеща застрашен и несигурен.

В последствие критичните коментари между двамата се превръщат в често явление във връзката им. Сексът се се прави по-рядко и единият партньор през цялото време се опитва да провали здравословната програма на другия.

Според учените това проучване показва, че промяната в живота на единия от партньорите определено оказва влияние върху динамиката на връзката им. Те отбелязват, че тези резултати не бива в никакъв случай да отказват хората, които са решили да започнат да водят по-здравословен начин на живот.

Коментирай
Свободно време