Интимно

Защо мъжете заспиват след секс?

Той просто заспива след секс!

26.03.2014г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: OutNow

Снимка: OutNow

След секс жените обичат да се гушкат, да говорят с партньора си – това е времето, в което ние се разнежваме до краен предел. Особено ако ни е харесало! Повечето жени показват интереса си към връзката по този начин, засвидетелстват вниманието си към партньора си. А той... просто заспива след секс!

Много жени се обиждат от този факт и смятат, че те имат вина за липсата на интерес и това тотално изтощение след секс. Но, успокойте се, дами! Има си биологично обяснение на този феномен!

Сънят след секс при мъжете не е мит, има си своето научно обяснение. Има изследвания, които доказват, че мъжкото изтощение след секс се дължи на редица хормонални изменения след полов акт, които силно покачват нуждата от сън.

Различни хормони и химикали в кръвта се освобождават в тялото след еякулацията, което предизвиква сънливост и невъзможност за оставане в будно състояние прекалено дълго. Това, за съжаление, намалява шансовете мъжът ви да се включи във втори рунд, но не му се сърдете.

Хормоните, които се освобождават след еакулация и са главни виновници за сънливостта на половинката ви са:

1) Пролактин – сексуалната задоволеност провокира освобождаването на този хормон в кръвта. Той предизвиква внезапна сънливост. Пролактинът намалява действието на допамина, който е негова противоположност и въздейства върху доброто настроение и бодростта.

Свързани статии

2) Окситоцин – този любовен хормон също се освобождава след еакулация и спомага за общото релаксиране на мъжкия организъм.

3) Вазопресин – той стяга кръвоносните съдове и играе важна роля в хомеостазата на организма. Важен е също така при самия акт на еякулация като регулира свиването на стените на кръвоносните съдове. След освобождаването му в мозъка тялото е склонно да се отпусне напълно.

4) Невротрансмитери – серотонин, норепинефрин и азотен оксид. Това са основните невротрансмитери, които отпускат тялото след полов акт, и не само. Азотният оксид се освобождава в пениса при еякулацията.

5) Физически упражнения – на практика, мъжете изпълняват повече физически движения и натоварване по време на секс, в сравнение с жените, независимо от позата. Така че, съвсем нормално е да се изморят повече. Това в комбинация с промените в тялото, за които сме безсилни, прави половинките ни явно много изморени от тази тежка, но сладка задача – секса.

Затова не им се сърдете! Просто ги оставете да си починат и ако сте готови за втори рунд ги събудете нежно!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Прав си, 1111, вместо да се сърдим, по-добре да си говорим и да се разбираме. Ако има комуникация, всичко ще си е ОК в двойката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
11111 ( преди 10 години )
Да, мъж съм. До сега жена не ми е казвала, че я боли главата и да ми е отказвала тогава когато аз съм искал, и преди да ме оплюете не съм отказвал и когато тя си поиска.Жената след секс е пълна с енергия и иска да е гушната да и се говори и други работи а при мъжете не винаги е така и стига сте си търсили под вола телета. Като не ВИ харесва нещо казахте ли му го? Опитахте ли се да поговорите? Или чакате той да почне да чете мисли и да се сети сам. Монетата винаги има две страни мили дами.Хайде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
11111, ти си мъж, нали? сети се сега за всеки път, когато жена ти е лъгала, че я боли глава, хубаво ли ти беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
niama znachenie ( преди 10 години )
Заспиването на половинката след секс ме дразни до краен предел и винаги имаме проблем. Аре сq, 10 мин. не може да ме погушка и да ми каже някоя хубава приказка... как ли пък не. Напротив - отпуска се като добиче и до края на минутата заспива. Нито се е уморил толкова, нито нищо. Абсолютно неприемливо от моя страна и проблем винаги има. И ще продължава да има.... и не, не са всички мъже такива, стига с оправданията с хормони и не знам си кво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
1111 ( преди 10 години )
До коментар 2Вижте сега, както на вас ви идва цикълът и това го смятате за нормално така и на мъжете им се доспива след секс. И едното и другото са неща свързани с организма и не трябва да ги сравнявате а просто да приемете. Мога да Ви дам много примери но предполагам сте достатъчно интелигентна за да се сетите и сама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
6 rate up comment 5 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Оправдания. Значи аз мога да съм работоспособна при тежък цикъл и да върша всичко, включително и да нося тежки неща, а те не могат са останат будни 10 мин. след секс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )